Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

30 aprilie 2014

100


Zilele acestea, lucrez la niste texte in coreeana care au ca subiect aspecte ale civilizatiei si culturii coreene. Astfel am aflat lucruri noi si interesante si m-am gandit sa le impartasesc si cu voi.

Tema articolului de azi este numarul 100. Mai scriam in postari anterioare despre relevanta anumitor cifre pentru coreeni, cum ar fi cifra 4 care simbolizeaza moartea, motiv pentru care coreenii evita pe cat posibil acest numar. Numarul 100 insa are cea mai mare incarcatura de semnificatii pentru ei, fiind considerat un numar perfect. Mai jos aveti cateva dintre aceste seminficatii:

1. Legenda spune ca Dumnezeu a spus unui urs si unui tigru sa traiasca intr-o pestera si sa se hraneasca numai cu usturoi si cu pelin timp de 100 de zile. Daca reuseau sa treaca acest test, ei urmau sa se transforme in oameni. Ursul a rezistat 100 de zile, s-a transformat in om, s-a casatorit cu Dumnezeu si a dat nastere lui Tangun (Tatal Koreei).
2. De asemenea, cetatenii Coreei mai sunt numiti si baekseong (baek=100), ceea ce insemna ca natiunii i s-au dat 100 de nume care sa fie impartite intre oameni.
3. 100 are semnificatie aparte si la nasterea unui copil. Cand copilul implineste 100 de zile, inseamna ca este suficient de puternic si sanatos ca sa traiasca o viata lunga. Parintii sarbatoresc cu mare fast acest moment, se imbraca in costume traditionale si impart 100 de bucati de tteok (prajitura coreeana de orez). Am avut fericirea de a sarbatori si noi anul trecut acest moment, dar neavand tteok am dus colegilor de la munca 100 de prajituri:)).
4. Casatoria la coreeni inseamna, pe langa alte lucruri si promisiunea de a trai impreuna fericiti 100 de ani. Nu stiam de aceasta semnificatie, dar de multe ori i-am spus sotului meu acest lucru :)). Sa fie soarta?
5. 100 de zile este si timpul de doliu atunci cand cineva moare.



2 comentarii :

  1. Si cele 100. de zile care se sarbatoresc intre îndrăgostiți/cupluri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiam de ele:)...multumesc pentru completare.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii