Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

03 aprilie 2014

Coreea - tara crestina


Astazi vreau sa va vorbesc despre un fenomen cel putin curios din Coreea: religia majoritara este crestinismul! Am studiat putin subiectul pentru ca mie, personal, crestinismul coreean mi-a influentat definitiv viata, sotul meu fiind misionar. De unde si pana unde sunt coreenii crestini? Si daca sunt crestini, de ce nu s-a intamplat la fel si in alte tari vecine, precum Japonia, China? Cert este ca daca veti merge noaptea in Seoul si veti admira panorama de undeva de la inaltime, veti avea socul de a vedea o mare de cruci luminate in rosu, cruci care se afla pe acoperisul fiecarei biserici. Sunt biserici din 500 in 500 de m as putea spune. Catolicismul si protestantismul sunt religiile crestine predominante.

M-am documentat putin si iata ce am aflat:
Crestinismul a patruns in Coreea prin ramura catolica in secolul al 17 lea, dar era vazut mai degraba ca o institutie decat ca o religie. Explozia fenomenului crestin a avut loc in secolul 20 prin patrunderea protestantismului, odata cu soldatii americani veniti sa ajute Coreea sa se elibereze de sub Japonia in 1945 si mai ales in anii '70, cand economia Coreei a inceput sa se dezvolte rapid. Deci s-ar putea spune ca in 4 decenii, crestinismul a devenit religie majoritara intr-o tara guvernata pana atunci de confucianism, samanism, budism! Si ca sa va dati seama mai bine de ciudatenia fenomenului, ganditi-va ca in Europa, crestinismului i-a luat secole pentru a se dezvolta...
Buuun...si care este explicatia?

Diferenta dintre crestinismul din Coreea si Japonia de exemplu trebuie cautata in diferenta dintre fundamentele religioase ale acestor tari. In Japonia, religia lor de baza este animismul, adica japonezii cred ca toate lucrurile au suflet. De aici si politeismul: peste 8 milioane de zei! Asadar religiile monoteiste nu prea au sanse aici.

In Coreea, religiile originare provin din shamanism care spune ca toate lucrurile care se intampla sunt subordonate unei puteri divine, invizibile, omnipotente. Intelegeti unde bat? Monoteismul exista inca de la inceput in constiinta coreenilor, asa ca nu a fost greu sa fie foarte receptivi la crestinism. Pe de alta parte, confucianismul si-a adus si el contributia: aceasta filozofie pune accent pe viata prezenta si principiile morale, pe loialitate, pe devotament, pe ascultare. Toate bune, dar lipsea ceva: nu explica ce se intampla in viata de apoi. Crestinismul completa si aceasta nevoie umana de a sti ca existenta pe acest pamant nu e inutila si nu se sfarseste in tarana, iar coreenii au acceptat repede speranta oferita de aceasta credinta.

Sunt aproape de crestinismul coreean de 12 ani de zile si parerea mea personala, fara a intentiona sa starnesc vreo controversa, este ca aceasta credinta a adus un lucru bun in acest popor si l-a ajutat ca intr-un timp extrem de scurt sa devina una dintre marile puteri economice ale lumii. Dar asta este alta poveste...

5 comentarii :

  1. interesant articolul ! multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-a placut mult articolul acesta, si celelalte desigur! Imi sunt de mare ajutor, plus cele cu retete deoarece imi place sa gatesc in stil coreean parintilor mei si prietenilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim10:09

    buna. am aflat ceva nou prin accest articol. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu sunt de acord in totalitae cu tine.Pana sa patrunda protestantismul in Koreaa incepand cu1945, cor eeni au stat mai bine de 1000 de ani intr-o religie majoritara datorita ocupatiei chineze asupra tarii. Confucianismul, asa cum ai spus. Prin forta lucrurilor, confucianismul chinez le-a cam fost impus coreenilor, peste religiile existente deja in Korea, samanism si budism care se raportau la o entitate unica ce pastorea viata si lucrurile, Acest confucianism continea principii morale de inalta calitate: onoare, loialitate, devotament, disciplina, cinste etc. Numai ca era greoi pentru marea masa a poporului, in special din cauza scrisului si cititului foarte dificil al limbii chineze. Aceste lucruri erau accesibile unei clase restranse de eruditi proveniti din medii sociale bogate care nu trebuiau sa munceasca pentru a se intretine si puteau sa studieze semnele limbii chineze. Astfel ca populatia care trudea sa se intretina era obilgata sa-si insuseasca principiile confucianiste in mod oral si sa le transmita din generatie in generatie. In acest fel poporul coreean, sub influenta moralei confucianismului s-a civilizat, in timp, si a castigat o moralitate inalta. Am vrut sa argumentez ca nu crestinismul a contribuit la dezvoltarea civica si morala a coreenilor, el a patruns in Korea peste o civilizatie si ultura deja bine conturata, cu o puternica personalitate datorita confucianismului, in general vorbind. Dintre religiile crestinismului cea mai civilizata azi este catolicismul, cu toate marile erori facute in cursul istoriei. Asa se face ca atunci cand au venit americanii, multi dintre ei protestanti, au gasit in Korea deja catolici convertiti de catre misionari veniti din Occident. Dar daca vrem sa fim corecti trebuie sa recunoastem ca religia crestina a facut si mult rau in lume. Daca poporul corean este azi atat de civilizat si moral, asta nu i se datoreza crestinismului in mod sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru completari:). Nu sustin nici eu ca influenta crestinismului este factor decisiv in evolutia Coreei, ci ca doar a avut o contributie pozitiva, alaturi de backgroundul deja existent. Nu am sustinut nici o clipa ce minunat este crestinismul, protestant sau catolic, pentru ca nu e, din pacate:). E adevarat ca protestantii au gasit deja catolici acolo, pt ca misionarii catolici au fost primii care au ajuns pe meleagurile acelea, lucru mentionat si in articol, de altfel.
      Oricum, in plan economic cel putin, trebuie sa recunosti ca revenirea uimitoare dupa razboi si acceptarea in masa a religiilor crestine (si in principal a protestantismului) au cam coincis ca perioada (erau si inainte crestini, dar putini). Iti recomand sa citesti "Etica protestanta si spiritul capitalismului" de Max Weber. Acolo se dezvolta ipoteza prosperitatii economice stimulate de protestantism.

      Ștergere

Comentarii