Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

23 aprilie 2014

Kimchi de leurda


Va spuneam in weekend pe Facebook ca am fost la leurda. Pentru cei care nu stiu, leurda este o planta care creste la inceputul primaverii in paduri si face parte din aceeasi familie ca usturoiul, cu mentiunea ca proprietatile benefice ale leurdei sunt mai multe decat ale usturoiului clasic. Leurda contine vitaminele A, C, vitamine din complexul B, fosfor, magneziu, calciu, fier, glucide, proteine etc. Toate acestea fac din leurda un excelent aliat in lupta cu bolile si un bun detoxifiant natural. Ideal este sa culegem leurda inainte sa infloreasca, deoarece dupa inflorire isi pierde din proprietati. Din pacate, anul asta, din cauza vremii ploioase, am ajuns la padure abia dupa ce a inflorit.


Vestea ca padurile din jurul Bucurestiului sunt pline de leurda s-a raspandit rapid printre coreeni. Cum acestia sunt foarte legati de tot ceea ce inseamna medicina naturista si hrana sanatoasa, merg cu totii la inceput de aprilie la cules de leurda din care fac kimchi pentru tot anul...
Noi am adunat doar doua plase mari, neavand unde depozita cantitati asa de uriase de kimchi. Cine stie...poate la un moment dat vom achizitiona unul dintre acele frigidere speciale pentru kimchi:))

Reteta pe care v-o dau azi este extrem de simpla. Mai mult va ia sa spalati leurda decat sa o preparati:))

Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 2 maini de leurda (noi am facut cele 2 plase odata, dar m-am gandit sa va dau ingrediente pentru o cantitate mai mica;)
- 3 lg fulgi de chilli
- 1/2 lg sare
- 2 lg sos de peste
- 2 lg sirop de porumb/miere/zahar

Se amesteca bine toate ingredientele si se pune la frigider. Se poate manca dupa 2-3 ore, dar fermentarea are loc asa cum trebuie dupa 1-2 saptamani.


Pofta buna si sanatate!:)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii