Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

15 ianuarie 2014

Prepararea orezului in stil asiatic

Daca optam pentru pregatirea unui meniu coreean, este absolut esential sa avem alaturi de mancarurile gatite si orez. Orezul coreean este un tip de orez cu bobul mediu spre scurt, care, odata gatit, devine lipicios. Exista mai multe modalitati de a prepara orezul in stil asiatic.

Orez pregatit in aparatul de facut orez
Coreenii au aparate speciale pentru pregatirea orezului (vezi foto).


Daca aveti ocazia sa achizitionati asa ceva, coreenii recomanda Cuckoo ca fiind cea mai buna marca. Cel pe care il am eu are o capacitate de gatire pentru 10 persoane, dar pe piata exista si aparate de facut orez cu capacitati mai mici pentru cei care nu mananca orez asiatic in cantitati industriale cum consumam noi :).

Etapele de gatire a orezului in acest aparat sunt extrem de simple:
  1.  Se spala orezul in mai multe ape.
  2.  Se pune orezul in recipient.
  3.  Se adauga apa. Pe majoritatea recipientelor, exista o gradatie care ne arata nivelul orezului si nivelul optim al apei, dar se poate masura si introducand palma peste orez. Apa trebuie sa acopere palma. Nu mai mult, caci orezul va iesi apos.
  4.  Se inchide aparatul, se porneste si in 15-20 minute orezul este gata.

Avantajul este ca nu necesita absolut nici un fel de supraveghere, iar orezul se pastreaza cald si gustos chiar si 2 zile.

Orez la oala sub presiune
Soacra mea sustine ca orezul facut la oala sub presiune este cel mai bun, drept urmare, desi are si aparat de facut orez, nu prea il foloseste. Ca sa gatim orezul alb in acest fel, proportiile sunt o ceasca si jumatate de apa la o ceasca de orez. Am gasit pe Youtube un filmulet care arata in mod explicit procedeul.


Orez fiert pe aragaz
Pentru a fierbe orezul pe aragaz si pentru a evita ca rezultatul sa fie pilaf, este extrem de important sa respectam masurile si timpii de gatire.
  1. Masuram orezul cu acelasi bol cu care vom masura si apa.
  2. Spalam orezul in cateva ape.
  3. Punem orezul in oala. La fiecare cana de orez, se adauga doua cani de apa.
  4. Cand apa incepe sa fiarba, reducem focul la minim si acoperim vasul. Aveti grija ca vasul sa fie suficient de adanc, pentru a nu da in foc.
  5. Se lasa sa fiarba 10 minute.
  6. Se ia oala de pe foc si se lasa acoperita timp de 20 de minute.
Oricare ar fi metoda aleasa, rezultatul ar trebui sa fie cel de mai jos:










4 comentarii :

  1. Aurishta14:05

    Am gasit multe lucruri interesante aici....multumesc pentru disponibilitatea de a le imparti cu noi! Copiii mei ma preseaza din ce in ce mai mult sa le fac mancare coreeana....fac si ei impreuna cu mine....este o schimbare binevenita pentru toti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Neaparat ca bobul de orez sa fie mediu spre scurt sau pot si cu alt tip?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, eu doar tipul asta de orez l-am vazut la coreeni. La restaurantul chinezesc, am vazut si cu bob lung, dar parca nu iese asa lipicios. E mai greu de apucat cu betele :Dd

      Ștergere

Comentarii