Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

24 ianuarie 2014

Kimpap - Rulouri de alge cu orez si legume


Kimpap (kim=alge, pap=orez) reprezinta gustarea perfecta daca pleci la drum si vrei sa eviti mancarea nesanatoasa. O varietate de legume, ton/sunca, orez, alge - cu alte cuvinte, vitamine si minerale la pachet:) - asta este kimpap.  I se mai spune si "sushi coreean", dar, daca ii veti incerca gustul, veti vedea ca, in afara de orez si alge, nu are nimic in comun cu sushi.
 In Coreea, gasesti la tot pasul asa numitele "kimpap jip" ("case" specializate pe vanzarea de kimpap), unde poti manca la un pret modic (1 rulou se vinde cu aproximativ 1 dolar) kimpap insotit de obicei de ramyun, o supa coreeana de taietei care ii completeaza perfect gustul si, la fel ca si kimpap, ar reprezenta "fast-food-ul" coreean. Este un adevarat spectacol sa vezi vanzatoarele coreene pregatind cu o viteza ametitoare rulourile:)

Pentru a pregati kimpap, putem folosi aproape orice legume avem in frigider. Pentru kimpap-ul din imaginea de mai sus, eu am folosit urmatoarele ingrediente:


- alge (sushi nori)
- orez - un castron mare ajunge cam pentru 4 rulouri
- legume: castravete, morcov, ridiche murata
- ou
- sunca - eu am folosit cabanos
- batoane de crab - se gasesc congelate in supermarketuri
- sare
- ulei de susan
Mai aveti nevoie de un covoras de bambus pentru a face ruloul.

Orezul se amesteca cu 3 linguri de ulei de susan si sare dupa gust. Se amesteca bine. Oul se bate si se prajeste. Se taie apoi fasii. Legumele, sunca, batoanele de crab se taie pe lung. Morcovul se caleste cu putina sare (daca doriti sa mancati si mai sanatos, il puteti lasa crud). Dupa ce am pregatit toate ingredientele, facem rulourile. La marginea foii de alge puneti putin orez pentru a se lipi ruloul.







Inainte de a-l taia, ungeti ruloul cu putin ulei de susan, pentru un plus de aroma.

Cand taiati ruloul, folositi un cutit bine ascutit pe care sa-l treceti din cand in cand sub un jet de apa. Astfel, ruloul se va taia usor si nu se va destrama.
Timpul de pregatire (daca aveti orezul deja facut) este de aproximativ 30 minute. Dupa cum ziceam si mai sus, incercati orice combinatie de legume si sunca va trece prin cap. Rezultatul nu poate fi decat delicios ;)

Pofta buna! Dupa ce veti incerca reteta, astept sa imi scrieti reactiile voastre:)

3 comentarii :

  1. Cand am incercat aceasta reteta... nu am stiut de existenta uleiului de susan si tot mi-au placut, insa acum... abia astept s-o incerc din nou. Merge facut si numai din legume? Se mai serveste si cu alte sosuri cumva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Merge facut doar cu legume:)...dar pentru putin "zvac" eu sunt de parere ca printre legume e absolut necesara muratura, kimchi in mod ideal. In privinta sosului, noi mancam doar cu sos de soia, eventual amestecat cu putina pasta de wasabi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super!Te invidiez!Mai gatesc si eu uneori...sau cel putin incerc cu retete de pe internet..
    Dar nu's dom'le ca la mama lor.Oricum,cea mai buna mancare si gustoasa si sanatoasa...as renunta oricand la mancarea romaneasca in favoarea celei koreene!

    RăspundețiȘtergere

Comentarii