Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

25 aprilie 2014

Casatoriile aranjate in Coreea


O forma traditionala a casatoriei in Coreea este casatoria aranjata. Aceasta forma de casatorie mai dainuie si azi, alaturi de casatoriile moderne, bazate pe dragoste, dar cuplul fortat sa se casatoreasca independent de vointa lui.

In trecut, principalul criteriu dupa care se stabilea uniunea unui cuplu era genealogia. Drept urmare, mai mult decat fizicul sau caracterul, conta sa fii descendent al unei anumite familii. 
Cand se incerca aranjarea unei casatorii, parintii cuplului cautau sa determine potrivirea intre cei doi, inainte sa ia decizia finala. Se facea un fel de horoscop, tinandu-se cont de anul, luna si ziua nasterii celor doi pentru a le prevedea viitorul ca si cuplu. Uneori, daca rezultau anumite probleme in horoscopul celor doi, acesta era un motiv solid pentru a refuza alianta. 
Petitorul juca un rol esential in casatoria aranjata. El/ea reprezenta o punte intre cele doua familii si avea un rol important in asigurarea unei bune comunicari. Ca atare, exista o zicala: "daca petirea are succes, petitorul va capata 3 pahare de bautura, daca nu, va capata 3 palme". 

Astazi, se poate spune ca aranjarea casatoriilor inseamna pe jumatate aranjament din partea familiilor, pe jumatate intalniri. Spre deosebire de trecut, cuplul se poate intalni inainte de casatoria propriu-zisa. Dupa ce se intalnesc, cei doi decid daca continua relatia si daca se casatoresc. 

In orice caz, un lucru cert este faptul ca acceptarea si binecuvantarea cuplului trebuie sa vina din partea ambelor familii pentru a asigura un inceput bun de drum pentru miri.

Sursa: Korean through English by SangOak Lee et al


2 comentarii :

  1. Anonim21:47

    Imi plac la nebunie postarile tale legate de coreea si mancarea de acolo. Daca ai vrea sau daca ai putea sa scri un articol despre cum vad coreeni oameni straini, sau ce parere au ei despre oamenii straini. Chiar sunt foarte curioasa.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii