Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

05 noiembrie 2014

Jurnal din Coreea: La piata


Buna tuturor! Ieri am petrecut o zi foarte frumoasa cu cumnata mea preferata din Kwangju (Kwangju e cam la 30 min distanta de Naju, unde locuiesc socrii). Insa va voi povesti despre ea maine cand voi avea si pozele:).
Astazi vreau sa va spun despre experienta avuta intr-o piata cu specific coreean. Iustin s-a trezit la 12, asa ca am pornit la drum dupa pranz si nu dimineata, cum planuiseram. Scopul principal a fost sa cumparam ardei iute pentru gochukaru. At fi fost pacat sa plec fara fulgii de ardei iute, mai ales ca pe magazinele online sunt foarte scumpi. Ma asteptam sa cumparam direct fulgii, dar soacra a spus ca mai bine luam ardei uscati si ii macinam. Asadar, urmatoarea serie de kimchi va fi una cu adevarat speciala: cu gochukaru proaspat macinat si, sper eu varza chinezeasca din cultura proprie:).
Mersul la piata in Coreea ofera un adevarat spectacol. Si nu ma refer la tot felul de produse exotice care atrag privirea, ci si la felul in care vanzatorii isi promoveaza de zor marfa, la modul in care coreencele ajuma negociaza pretul. Prima oprire a fost la ardei.
Soacra-mea a examinat cu grija mai multi saci si m-a invatat care ardei sunt de calitate: cei uscati natural, la soare, de culoare rosu deschis si cu codita galbena. Desi pretul la prima taraba era bun, nu a fost multumita. Am luat ardei putin mai scumpi, dar de calitate superioara. A inteles pasiunea mea pentru kimchi si a vrut sa ma ajute sa iasa ceva bun:). E clar ca ma iubeste :D. Dupa aceea am cumparat legume pentru kimbap - meniul din aceasta seara. Am avut impresia ca sunt legume mutant, mai ales morcovii:))
Am vazut in piata si varza chinezeasca careia nu ii dadusem mare atentie inainte sa ma apuc sa fac kimchi. Am ramas cu gura cascata la capatanile care cantareau 3-4 kg bucata si costau 3 bucati 3000 won (aproape 3 dolari). La noi cumpar o varza rahitica cu 5 lei!!
 Am revazut si alte legume foarte gustoase dar greu accesibile ca pret la noi. Si perele!! Faimoasele pere de Naju, absolut senzationale la gust. Sunt foarte zemoase si aromate.
Dupa aceea, am dat o tura prin piata de peste, cu Iustin tinandu-se de nas si urland sa plecam mai repede ca miroase urat.
Voi urca mai multe poze pe Facebook cand dau de wifi.

Tot in piata erau si o multime de tarabe cu haine in stil ajuma :D. Femeile in varsta din Coreea au un stil specific de a se imbraca. Il recunosti dintr-o mie :))

Inainte de a pleca din piata, soacra-mea si-a manifestat iar afectiunea cumparandu-mi hotteok si niste dulciuri traditionale :)

Am vazut azi ca soacra-mea e o femeie foarte puternica. Stie sa negocieze bine si este si fortoasa:D. Poza de mai jos demonstreaza. Sacul era plin cu boabe de soia.
Dupa ce am iesit din piata ne-am mai invartit prin vreo 2 magazine (veti vedea pozele mai tarziu) si am revenit acasa.

Maine va fi o alta zi interesanta. Vine cumnatica cu adorabilul meu nepotel in vizita. 

4 comentarii :

  1. waw ce ieftina ii varza acolo :O aici (Cluj) uneori ii 7lei/kg, insa cand prind oferte cu 5 lei/kg cumpar mai multe si eu :))

    am o intrebare, auzeam des ca fructele sunt scumpe in Coreea...cam ce pret au perele respective foarte zemoase?

    O zi placuta~~

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O para e cam 6 lei:). Dar merita din plin, ca o bucata cantareste cam 400 grame:))

      Ștergere
    2. ooh da!! sunt deacord :))

      Ștergere
  2. Unnie te invidiez..serios! Eu am vazut cum arata pietele lor, ajumele si ajussi doar din seriale si tu ii vezi live. Vazand pozele tale imi doresc si mai mult sa vizitez Corea intr-o buna zi.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii