Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

21 ianuarie 2014

Eticheta mesei coreene - 10 obiceiuri de care sa tii cont

Intotdeauna m-a pasionat sa cunosc obiceiurile altor popoare. Este cu atat mai interesant atunci cand este vorba despre popoare mai exotice, cum este si cazul coreenilor. Deoarece topicul acestui blog este mancarea coreeana, m-am gandit ca un articol despre obiceiurile legate de luatul mesei la acest popor este binevenit J. Am avut ocazia sa testez personal aceste practici timp de 1 an de zile cat am locuit in Coreea, uneori cu rezultate amuzante.
Deci, daca ajungeti vreodata pe acele meleaguri si vreti sa faceti o impresie buna la masa, ar fi bine sa tineti cont de cele de mai jos:

1. Varstnicii se aseaza primii la masa. In societatea coreeana, exista un respect deosebit pentru varstnici si acest fapt se aplica si in contextul luarii mesei. De asemenea, nici un tanar nu incepe sa manance inaintea lor.
2. La restaurant, tacamurile sunt puse in recipiente speciale, pe fiecare masa. Se merge pe principiul autoservirii, asa ca vei face o impresie buna daca vei aseza tacamurile pentru toata lumea.
3. Fii atent la ritmul in care mananci. Daca termini de mancat inaintea celor mai in varsta, vei fi considerat lipsit de maniere si vei da impresia ca vrei sa ii grabesti si pe ceilalti sa termine mai repede.
4. Nu lua niciodata ultima bucata de banchan, oricat de gustos ar fi (banchan = side-dish-urile care insotesc felurile principale de mancare si care sunt puse pe centrul mesei, pentru toata lumea). Intotdeauna se va gasi cineva care sa ceara reumplerea farfuriei, asa ca asteapta.
5. Mananca tot si ceva pe deasupra. Coreenilor le plac oamenii care mananca bine. Mai mult, ei au un respect deosebit pentru mancare venit din faptul ca, in trecut, mancarea era foarte scumpa si greu de obtinut. Asa ca este nepoliticos sa nu iti golesti farfuria. Acest fapt se reflecta si in limba coreeana. Inainte de masa, este politicos sa spui massitge meogesseumnida (voi manca cu pofta) si dupa masa jal meogeosseumnida (am mancat bine). Intelegeti ce problema am cand ma duc la soacra-mea in vizita...:))
6. Imparte. Coreenilor le place sa imparta mancarea. Acest lucru se numeste jeong. Deci, daca mergi la restaurant si comanzi un fel diferit de mancare, cere un bol in plus si ofera din mancarea ta si insotitorului. Ai grija sa folosesti tacamuri curate cand faci acest lucru (in general e ceva igienic, dar la coreeni este o maniera pe care se pune mult mai mult accent decat in occident).
Imi amintesc un episod amuzant despre acest jeong. In general nu sunt lacoma la mancare si imi place sa impart, dar departarea de casa poate duce la manifestari ciudate J. La un moment dat mi se facuse o pofta nebuna de telemea, dat fiind ca acolo nu exista asa ceva. Ai mei mi-au trimis o bucatica de telemea pusa in vid. As fi vrut sa o mananc singura, la cat de dor imi fusese, dar a trebuit sa impart bucatica cu familia cu care locuiam. A doua oara, am dat peste o ghereta unde se vindeau sandvisuri. Si, spre marea mea incantare, aveau si sandvisuri cu salam, care, la fel ca branza, nu prea exista pe piata. Am luat doua sandvisuri, am plecat acasa, m-am ascuns la mine in camera si, lasand la o parte orice urma de jeong, le-am savurat in liniste.
7. Nu iti turna apa in pahar inainte sa verifici si paharele celorlalti. Daca iti este sete si paharul tau este gol, mai intai umple paharele celorlalti si apoi pe al tau.
8. Nu oferi/primi bautura cu o singura mana. Tine cu o mana paharul, cu cealalta sprijina mana cu care oferi/primesti. Cand sunteti intre prieteni se tine mai putin cont de aceasta practica.
9. Daca mergi pe strada cu cineva si aveti o singura sticla de apa, atunci cand bei, nu atinge sticla cu buzele. Toarna-ti apa in gura tinand sticla suspendata, altfel nu se va mai atinge nimeni de ea. A trebuit sa exersez putin asta ca sa pot bea din sticla fara sa ma inecJ
10. Inchei cu un obicei care mi-a placut la nebunie. Nu lasa bacsis, pentru ca poti ajunge sa jignesti prin asta. As vrea ca acest obicei bun sa prinda si la noiJ

Daca cunoasteti si voi obiceiuri interesante legate de luatul mesei, va invit sa comentatiJ



2 comentarii :

  1. Toate aceste obiceiuri sunt detaliate cam in fiecare serial... se vede clar ca sunt reguli la care tin foarte mult... si mi-a facut placere sa le lecturez .

    RăspundețiȘtergere
  2. coreenii au buna crestere as da mult sa vad asta si la noi

    RăspundețiȘtergere

Comentarii