Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

25 iunie 2014

Sa zambim in coreeana - Proverbe coreene




Articolul de azi combina o lectie despre cultura si mentalitatea poporului coreean cu o lectie de vocabular^^
Proverbele reflecta modul de gandire al unui popor si mi s-a parut interesant de vazut ce au coreenii de spus la acest capitol. Asa ca mi-am rugat sotul sa imi dea niste exemple. Si iata rezultatul:

1. 암닭이 울면 집안이 망한다.

Daca gaina se plange, casa este ruinata. 
Acest proverb reflecta pozitia femeii in societatea traditionalista coreeana. Femeia trebuie sa fie supusa barbatului, sa asculte si sa faca tot posibilul sa mentina pacea in familie.

Vocabular:

암닭=gaina
울다=a plange
-면=daca
집안=familie, gospodarie
망하다=a fi ruinat

2. 사돈이 땅을 사면 배가 아프다

Daca o ruda cumpara pamant, ma doare burta.
Cu alte cuvinte, si intre membrii familiei exista competitie si dorinta de a ajunge cat mai sus. Daca neamurile se descurca mai bine decat noi, apare invidia.

Vocabular:

사돈=ruda prin alianta
땅=pamant
사다=a cumpara
배=stomac
아프다=a durea

3. 고생 끝에 낙이 온다.

Dupa necazuri, vine fericirea.
Poporul coreean are o istorie plina de episoade dureroase. Ca sa isi revina, au existat generatii care au ales in mod constient sa se sacrifice pentru ca generatiile urmatoare sa aiba o viata mai buna. Proverbul de mai sus reflecta aceasta credinta.

Vocabular:

고생=greutati, necazuri
끝=sfarsit
낙=bucurie
오다=a veni

4. 콩 심은 데 콩 나고 팥 심은 데 팥 난다.

In locul semanat cu soia, creste soia, in locul semanat cu fasole, creste fasole.
Cu alte cuvinte, culegi ce ai semanat. Interesant cum ideea regasita si in proverbele altor popoare este exprimata cu notiuni "locale":).

Vocabular:

콩=soia
심다=a semana
데=loc
나다=a creste
팥=fasole


5. 원숭이도 나무에서 떨어진다.

Chiar si maimutele cad din copac.
Adica nimeni nu este perfect. Cu totii suntem expusi greselilor, oricat de abili am fi intr-un domeniu.

Vocabular:
원숭=maimuta
나무=copac
떨어지다=a cadea

19 iunie 2014

Bossam - Piept de porc fiert si aromat


Zilele acestea am fost extrem de prinsa in noile mele proiecte - kimchi si cursurile de coreeana pentru incepatori. Sotul meu rade de mine cand ma vede ca ma bucur ca un copil mic de faptul ca oamenilor le place kimchi-ul meu :)). Si pentru ca merge de minune la carnita, in special la cea gatita in stil coreean, am testat saptamana trecuta o noua reteta cu piept de porc.
In poza nu arata spectaculos...pana la urma e carne fiarta...dar, credeti-ma, aroma pe care o ia din fiertura este extraordinara^^. In plus, reteta este simplu de facut.

Ingrediente pentru 5-6 persoane (pentru ca merita sa chemati oaspeti la masa:))
- 1 kg de piept de porc dezosat
- 4 cm radacina de ghimbir taiat felii
- 1 ceapa galbena
- 2 capete de ceapa verde
- 5-6 catei de usturoi
- 2 lg pasta de soia
- piper boabe
- 1 lg cafea instant (elimina mirosul carnii)
- 2-3 foi de dafin


Se pun toate ingredientele pentru supa la fiert si dupa ce dau in clocot se adauga carnea taiata in bucati mari. Dupa ce puneti carnea la fiert, fierbeti timp de 20 min la foc iute, dupa care acoperiti si fierbeti la foc mic timp de 40-50 min pana se fragezeste. Dupa ce este bine fiarta, carnea se scoate si se taie felii subtiri.


Carnea se mananca in stil ssam, adica se infasoara in frunze de salata/kimchi/leurda murata cu orez, usturoi si ssamjang. Nu uitati si bolul de orez^^.

Pofta buna!

11 iunie 2014

Carnaciori cu legume


Asta este primul fel de mancare coreeana pe care l-am gatit sotului dupa ce ne-am casatorit^^. Pe atunci, cunostintele mele despre bucataria coreeana erau destul de limitate, asa ca nu ma aventuram sa fac retete prea elaborate. Este o reteta rapida si gustoasa.

Ingrediente:
- 25-30 carnaciori de bere
- 3 catei de usturoi taiati feliute
- 1/2 lg fulgi de chilli
- jumatate de dovlecel
- o ceapa
- jumatate de ardei gras
- o mana de kimchi (acest ingredient nu este in reteta originala; nu este in poza, deoarece a fost o idee care mi-a venit la final si cum aveam kimchi proaspat in frigider, i-am dat curs. Nu ne-a parut rau:))


Sos:
- 6 lg ketchup
- 3 lg sos de stridii (il gasiti in supermarketuri - oyster sauce)
- 2 lg vin alb
- optional: 1 lg pasta de ardei iute

Se pune ulei in tigaie, se adauga usturoiul si fulgii de chilii si se calesc cateva secunde.


Se adauga carnaciorii (crestati-i inainte pentru a lasa sosul sa patrunda mai bine) si legumele, se calesc impreuna, dupa care se adauga sosul. Se amesteca bine, iar la sfarsit se adauga kimchi-ul.


Daca puneti si un bol de orez alaturi, veti avea parte de o masa delicioasa:)

Pofta buna!





05 iunie 2014

Angajat in Coreea


Am observat ca datorita "valului coreean", din ce in ce mai multi romani viseaza sa plece in Coreea si o parte dintre ei isi doresc chiar sa se stabileasca acolo. Avand in vedere ca pentru a trai oriunde in lumea asta, trebuie sa mai si muncim, m-am gandit ca a arunca o privire asupra a ceea ce inseamna a fi angajat intr-o companie coreeana este un lucru util pentru cei care viseaza la o viata in aceasta tara. Intentia mea in acest articol este sa surprind mai mult factori legati de cultura si mentalitatea in mediul de lucru coreean decat sa dau informatii de ordin "tehnic" despre ce presupune obtinerea unui job. Astfel de informatii se pot gasi usor pe internet:)

Personal, nu am avut parte de experienta de a fi angajata in Coreea, dar am o prietena romanca care a trecut prin asta si care a avut amabilitatea de a-mi raspunde la intrebari:). Si iata ce am aflat:

Majoritatea strainilor lucreaza in Coreea ca profesori de engleza. Pentru a lucra in alt domeniu, este necesar sa cunosti limba coreeana la nivel mediu-avansat. Firmele care angajeaza straini ii folosesc de obicei ca interfata intre ele si clientii internationali, dar si pentru a arata ca sunt deschise catre globalizare.

Dar ,inainte de a se bucura de salariile mai mult decat decente, de avantajele presupuse de traiul in aceasta tara, un strain trebuie sa stie cum sa se adapteze la diferentele uriase de cultura si mentalitate care sunt frapante si in companiile coreene. Mai jos aveti cateva aspecte care sustin aceasta afirmatie:

1. Procesul de angajare
CV-ul unui candidat la un job in Coreea are un format standard care arata un anumit nivel de discriminare. Date obligatorii in template-ul unui CV coreean sunt poza, inaltimea, greutatea, acuitatea vizuala, existenta unui eventual handicap. Deci inainte sa se ajunga la evaluarea competentelor profesionale, aspectul fizic si starea de sanantate au un cuvant de spus intr-o potentiala chemare la interviu.

Interviul are criterii de evaluare destul de diferite fata de Occident. Nu se evalueaza doar competentele profesionale, experienta, ci si personalitatea, stilul de viata, statutul social, familial al candidatului. Intrebarile de ordin personal sunt mai numeroase la candidate decat la candidati, deoarece angajatorul vrea sa se asigure ca femeia poate sa faca fata si obligatiilor de a munci peste program. De aceea, trebuie sa raspunda la intrebari gen: Ai sot? Ai copii? Daca nu, ai de gand sa faci? (La ultima, raspunsul TREBUIE sa fie NU) etc

Un lucru ciudat pentru occidentali este faptul ca grupa sanguina constituie una din intrebarile standard la interviu si poate fi o bila alba/neagra la angajare. Coreenii cred ca personalitatea, caracterul unui om au stransa legatura cu grupa lui sanguina. Prin urmare, daca nu esti compatibil din acest punct de vedere cu viitorul sef sau cu mediul de lucru al companiei ai mari sanse sa ai parte de o respingere.

Recent, citeam in manualul de coreeana dupa care studiez, despre metodele de interviu ale generatiei X. Iata niste exemple care mi s-au parut curioase:
Metoda celor 3 tipuri de teste pentru Omul de Fier: companiile isi doresc sa angajeze oameni in forma fizica buna (e si normal, avand in vedere ca se munceste in veselie peste program si un angajat bolnavicios nu ar face fata). Pentru asta, candidatilor li se testeaza abilitatile la alpinism, maraton si ciclism.

Metoda picnicului: candidatii sunt invitati la un picnic si, in acest cadru informal, ei discuta cu angajatorul pe diverse subiecte. Astfel, angajatorul isi da seama daca candidatul intruneste toate cerintele pentru a face fata cu succes cerintelor jobului si culturii organizationale a companiei. Stilul, imaginea, eticheta in discurs au un cuvant greu de spus aici.

2. Viata de angajat
Buuun, sa spunem ca ati trecut cu brio de interviu. Ce va asteapta in firma coreeana?
Fiti gata sa munciti, sa munciti, sa munciti. Coreenii sunt workoholici la cel mai inalt nivel. Legea reglementeaza un program de 40h/5 zile pe saptamana, dar nu prea se tine cont de el. Se ramane peste program, nu se pleaca inaintea sefului, chiar si cand nu prea ai de lucru. Mai bine te faci ca muncesti, decat sa spui ca ti-ai terminat treaba si sa te ridici sa pleci inaintea superiorului tau. Prietena mea mi-a povestit ca, insarcinata fiind in luna a 8-a, avea zile cand pleca si la 4 dimineata de la munca.

De asemenea, niciodata, dar niciodata nu spui nu sefului. Coreenii nu vor sa auda ca nu se poate. Angajatul trebuie sa aiba o atitudine proactiva si sa caute solutii la probleme. Seful nu se contrazice, chiar daca uneori mai greseste. Pleci capul si taci.

Sunt companii unde sefii cer rapoarte cu ce ai facut in ziua respectiva pe ore si minute! La una din firmele unde a lucrat prietena mea se cereau astfel de rapoarte. Mai mult, seful le-a reprosat angajatilor ca nu au trecut pe raport si timpul petrecut la toaleta! Naucitor, nu? Pe de alta parte, o chestie care caracterizeaza coreenii este ca atunci cand apuca o mica pauza, atipesc pe unde apuca, inclusiv pe toaleta. Astfel sunt angajati care ies de acolo dupa 30 de minute de somnic. Banuiesc ca de aceea seful a fost frustrat ca angajatii nu au raportat si acest timp:))

Cultura organizationala este caracterizata de spiritul de turma. Muncim impreuna, mancam impreuna, dupa munca bem impreuna. Daca vrei ca strain sa te integrezi, trebuie sa te porti ca un coreean.
Daca se intampla ca tu sa primesti o veste buna, iar colegul tau sa fie suparat, nu te apuca sa topai de bucurie. Nu se cuvine. Trebuie sa arati compasiune fata de supararea colegului.
Eticheta are un rol important intre angajati. Spre exemplu, daca vrei sa iesi din birou sa mergi la toaleta si iesirea este la capatul opus al salii, pe drum trebuie sa saluti toti colegii pe langa care treci prin plecaciunea de cap specifica asiaticilor. Altfel risti sa fii etichetat drept prost crescut.

Ca sa concluzionez, inainte sa faceti pasul important de a va muta in Coreea, fiti sinceri cu voi insiva si evaluati-va gradul de adaptabilitate la un mediu atat de diferit fata de al nostru. Realitatea vietii de angajat in Coreea este departe de a fi raiul pe pamant, cel putin din punctul meu de vedere. Daca insa va plac provocarile de acest gen, go for it!^^
















02 iunie 2014

Paste coreene de vara - Bibim kuksu


Pentru ca a venit vara, ma gandesc ca niste retete coreene specifice anotimpului sunt binevenite. Vara in Coreea poate fi comparata cu o sauna din cauza temperaturilor si umiditatii foarte ridicate. De aceea, coreenii au inventat niste mancaruri reci, cu gheata chiar, care sa ii ajute sa depaseasca mai usor perioada.

Pentru azi, va propun bibim kuksu, niste paste care se servesc reci si sunt delicioase. Kuksu sunt paste subtiri de grau, care fierb in 3-4 minute. Sunt deja sarate, asa ca nu au nevoie de sare la fiert. Le gasiti pe magazinele online.


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 maini de paste
- 1/2 castravete
- 1/2 dovlecel
- 2 foi de alge
- o mana de kimchi
- 150 g carne de vita (recomand carpaccio ca e usor de prelucrat)
- 2 oua


Sos pentru vita:
- 2 lg de sos de soia
- 1 cm ghimbir tocat
- 2 catei de usturoi tocat
- 1 lg ulei de susan
- piper

Sos paste:
- 2 lg gochujang (pasta ardei iute)
- 3 lg Sprite
- 1/2 lg otet de orez
- 1/2 lg ulei de susan
- 2 lg sirop de porumb
- seminte susan
Se taie legumele stil julien, algele, kimchi-ul si oul batut si prajit se taie fasii. Se aseaza pe un platou.

Se prajeste carnea in putin ulei. Peste ea se adauga sosul pentru carne.

Se fierb pastele timp de 4 minute.

Se prepara sosul pentru paste.

La masa, fiecare isi va pune in farfurie paste, legume, carne si sos si va amesteca temeinic. Rezultatul este senzational.

Va puteti juca cu mai multe legume si, daca sunteti vegetarieni, puteti renunta la carne. Sosul este cel care face aproape toata treaba ^^

Pofta buna!
PS: Eu am folosit kimchi din cel facut saptamana trecuta. Este buuun bun. Daca doriti si voi sa incercati un kimchi autentic, dati-mi un mail la academia.coreeana@gmail.com^^ sau lasati un mesaj pe pagina de Facebook Retete coreene pentru acasa.

27 mai 2014

Inghetata coreeana - Patbingsu


Alaturi de hotteok, acesta este desertul meu preferat. Un bol de patbingsu in zilele toride de vara este exact ce trebuie pentru a ne racori:). Este un desert usor si plin de vitamine. Pana de curand, nu credeam ca il pot face aici, pentru ca la noi nu se gaseste pasta de fasole rosie, esentiala in compozitie. Dar intr-o discutie pe Facebook, cineva mi-a dat ideea de a folosi fasole rosie la conserva, pe care am adaptat-o pentru a capata savoarea pastei de fasole coreene.

Ingrediente pentru 2 portii zdravene:
- 1 banana
- 1 kiwi
- o mana fructe de padure
- 1 para
- cateva jeleuri
- sos de capsuni
- 2 capsule lapte condensat
- 1 bol de gheata maruntita la robot



Pasta fasole:
- 1 conserva fasole rosie
- 2 lg miere
- 2 lg lapte

Pasta de fasole se face amestecand toate ingredientele aferente intr-un blender. O puteti pastra cu incredere 4-5 zile la frigider, in caz ca nu o folositi pe toata din prima.

Se aseaza gheata in boluri, se pun cateva linguri de pasta, se adauga fructele, jeleurile, sosul de capsuni si minunatia e gata! Puteti folosi cam orice fructe va plac.

Sa aveti pofta!

26 mai 2014

Shabu shabu


Shabu shabu este un fel de mancare chinezesc la origine, dar care este extrem de apreciat de coreeni. In ultima vreme, sotul meu a facut o dependenta pentru shabu shabu. Mergeam cam o data pe saptamana la un restaurant chinezesc din Pipera sa mancam, dar, intr-un final, am hotarat sa incerc sa fac si acasa, avand in vedere ca nu este deloc ieftin la restaurant (cam 150 lei pentru 2 persoane).
Shabu shabu consta intr-o supa in care se fierb diverse legume si tipuri de carne. Savoarea este data de fiertura si de sosurile folosite cand se servesc ingredientele fierte si scoase din supa.
Ideal ar fi sa aveti o plita pe cate sa o puneti in mijlocul mesei si sa preparati ingredientele pe masura ce mancati. Noi nu avem, asa ca am facut supa pe aragaz si am servit dupa ce totul a fost gata.

Ca si carne, puteti folosi pulpa de vita taiata extrem de fin, peste, calamar, baby caracatita. Iar ca legume - varza chinezeasca, ciuperci, spanac.

Pentru shabu shabu pregatit de mine am folosit urmatoarele ingrediente:
Supa:
- 1l si jumatate de apa
- 1 lg dashida de ansoa (un condiment coreean); se poate inlocui cu o bucata de peste care sa dea gust supei
- 3 lg sos de soia
- 3 catei de usturoi taiati felii
- 3 cm radacina de ghimbir taiat felii
- o bucata de praz
- un sfert de ardei iute
- 3 lg ulei de ardei iute (vedeti mai jos)
- sare

Ingrediente de fiert in supa:
- 200 g carne de vita, taiata carpaccio (fara un aparat special, nu puteti taia vita suficient de subtire, asa ca recomand sa luati carpaccio din magazine. La restaurant carnea este taiata si mai fin de atat...)
- 200 g inele de calamar
- jumatate de varza chinezeasca


Sosuri:
Usturoi:
- 6 lg ulei, 5 catei de usturoi taiat marunt, sare
Chilli:
- 8 lg ulei, 2 lg fulgi chilli (soi piper cayenne), sare. Eu nu am gasit fulgi de chilli, asa ca am luat pastai si le-am maruntit eu (la Plafar am gasit).

Se pregatesc toate ingredientele pentru supa si se pun la fiert. Se pregatesc sosurile, calind usturoiul si fulgii de chilli in ulei (separat). Se lasa doar cat sa se incinga si sa dea aroma uleiului. 3 lg de ulei de chilli se pun in supa. Cand supa clocoteste, se adauga pe rand carnea, calamarul, varza chinezeasca. Toate fierb destul de repede, asa ca nu veti astepta prea mult.


Se scot carnea si varza pe un platou, se amesteca intr-un bol sosul de chilli si cel de usturoi si se serveste cu pofta. Neaparat sa aveti orez alaturi pentru ca e iuuuute. Dar buuun!

Pofta buna!

22 mai 2014

Flower boys - frumusete masculina in Coreea


Iata ca a venit si randul barbatilor coreeni sa intre sub lupa. Si e de povestit, pentru ca, la ora actuala, Coreea de Sud reprezinta cea mai dezvoltata piata pentru produsele cosmetice destinate barbatilor. Mai exact, in 2013, 1/4 din totalul vanzarilor mondiale de cosmetice pentru barbati au avut loc in Coreea...

Conceptul de macho man nu mai este demult la moda in aceasta tara asiatica. Barbatii coreeni considerati frumosi sunt efeminati. Starurile kpop si actorii sunt cei care dau tonul, iar oamenii obisnuiti se lasa purtati de acest trend. Luna trecuta, m-am intalnit cu o mama care are o fiica mare fan kpop si drame coreene. Mi-a povestit ca fata ii arata mamei diverse poze cu actori sau cantareti, iar mama se uita lung la poze si intreaba: "Astia sunt baieti sau fete? Seamana cu niste papusi". Adevarul nu este departe de aceasta remarca.

Barbatii care urmeaza acest trend au capatat denumirea de flower men. Definitia lor ar fi: barbati efeminati, care cheltuie mult pe felul cum arata, aici incluzandu-se pensat, manichiura, pedichiura, tratamente faciale, masaje etc si care au un stil soft de a vorbi si de a se purta cu cei din jur.

In prezent, standardele de frumusete la care aspira barbatii coreeni sunt: ochi mari, fata mica, nasul inalt, lipsa parului pe corp, inaltime minima 1.80 m, pielea alba, corpul bine lucrat. Pentru a-si corecta eventualele defecte, ei apeleaza la scara mare la operatiile estetice si la produsele cosmetice. Nu se sfiesc sa foloseasca cremele corectoare, creionul de sprancene, cremele hidratante, antirid, cremele anticearcan, balsamul de buze. Imaginati-va ca s-au scos pe piata pana si culori pentru camuflaj menite sa protejeze tenul  baietilor care pleaca in aramata...

Care este explicatia exploziei acestui fenomen?
In primul rand, femeilor le plac acesti barbati care, prin stilul lor, isi arata si latura sensibila a personalitatii.
In al doilea rand, Coreea este o tara puternic competitiva, iar frumusetea, stilul vestimentar, prima impresie conteaza la fel de mult ca si background-ul academic pentru obtinerea unui job bun sau pentru a avea succes in general.

Si, ca sa inchei, iata si cateva sfaturi utile date de coreeni barbatilor care isi doresc sa aiba pielea fina si sa arate ca idolii lor kpop^^. Cateva dintre aceste sfaturi sunt:
- dupa barbierit, hidratati-va bine tenul
- cand iesiti afara, folositi neaparat crema cu factor mare de protectie solara si reaplicati la fiecare 2-3 ore
- curatati-va tenul in fiecare seara
- folositi un scrub pentru indepartarea celulelor moarte o data pe saptamana
- hidratati-va pielea inainte de culcare
- folositi o masca de frumusete in timpul somnului.

Voi ce fel de barbati doriti alaturi, fetelor? Un flower man sau un macho?^^

21 mai 2014

Salata de crab


Reteta de azi am invatat-o in Coreea de la o prietena de care mi-e tare dor^^. Pe cat este de simpla, pe atat este de buna si poate fi servita si pe post de gustare, fara nimic altceva alaturi. Vedeta in salata este surimi, pe care il gasiti in supermarketuri.


Ingrediente:

- 7-8 batoane de crab (surimi)
- 1 castravete cornichon
- 1 ceapa medie
- 2 oua fierte tari
- 2 lg maioneza

Se taie ouale felii, celelalte ingrediente se taie julien, se adauga maioneza si se amesteca cu grija. Pentru omogenizare, recomand folosirea unei manusi de unica folosinta.



Pofta buna!

16 mai 2014

Frumusete feminina in Coreea


Femeile coreence mi s-au parut intotdeauna preocupate de felul in care arata, de la cele mai tinere la cele mai in varsta. Imi amintesc ca pe traseul zilnic pe care il faceam pe muntele din campusul Universitatii Korea, intalneam femei la 50-60 de ani care, pe langa faptul ca erau extrem de sprintene, mai erau si machiate...

Am mai vorbit succint in articole anterioare despre standardele de frumusete coreeana. Astazi voi detalia insa cateva aspecte care mie mi s-au parut pregnante.

1. Pielea alba. Coreencele au o obsesie pentru pielea alba. Pe langa faptul ca exista produse speciale pentru albirea tenului, agenti de albire se gasesc si in produse comune precum cremele hidratante. Tot pentru a-si mentine tenul alb, coreencele poarta vara palarii cu boruri largi, iar la plaja sa nu va mirati daca le veti vedea facand baie cu tricoul pe ele:))

2. Coreencele nu isi arata varsta, iar acest lucru se datoreaza atat alimentatiei sanatoase, cat si ritualurilor de frumusete pe care le respecta cu sfintenie. Fiecare coreeanca are pe masuta de toaleta o gramada de cosmetice si, zi de zi, ele urmeaza fara sa se abata acelasi ritual de infrumusetare pe care il stim cu toate, insa, la noi, nu toate il si urmam:)):  curatarea tenului, tonifierea, hidratarea. Regulat, isi aplica si masti in functie de problemele tenului. Imi placea la nebunie sa merg in magazinele de cosmetice si sa imi cumpar masti de unica folosinta, la 500-1000 won bucata (2-3 lei), extrem de simplu de folosit si care imi lasau pielea extrem de catifelata^^.

3. Operatiile estetice. Conform unor cercetari facute acum cativa ani, una din 5 femei coreence isi face cel putin o operatie estetica. Este trist faptul ca insisi parintii isi incurajeaza fetele de la 12-13 ani sa se opereze pentru a le creste stima de sine. Coreencele nu prea stiu sa isi aprecieze frumusetea naturala si se raporteaza la standardele occidentale, dar nu cele reale, ci mai degraba la cele din desene animate! Adica ochi mari, fata mica, ovala, gura si nasul mici. Acestea sunt cele 4 puncte importante care definesc, dupa parerea lor, frumusetea perfecta...Am citit de curand ca una dintre operatiile estetice practicate este ridicarea coltului gurii pentru a afisa un zambet permanent! Asta cu riscul paraliziei faciale in zona respectiva...Cred ca coreencele au ridicat la un cu totul alt nivel zicala "sufera baba la frumusete"...

4. Fustele mini. Coreencele adora sa poarte fuste mini, in detrimentul pantalonilor. Dupa parerea mea, le permite si silueta:)). Chiar si la munca poti vedea femei in fuste mini. Este cam ciuat pentru o cultura asiatica unde pudoarea este la ea acasa...

5. Dragalasenia. Daca ar fi sa descriu intr-un cuvant frumusetea feminina coreeana, acesta ar fi dragalasenia. Femeile coreence frumoase nu sunt sexy sau vampe, asa cum se promoveaza pe la noi, ci sunt mai degraba dragalase. Daca dati un google images cautand "frumusete feminina in Coreea", veti vedea sute de imagini cu femei pozand "dragut" si cuminte as spune eu. Dragalasenia caracterizeaza felul in care arata, hainele, accesoriile, gesturile. Atitudinea draguta si oarecum copilaroasa se mentine chiar si la femei in toata firea. Astfel, nu este de mirare daca veti vedea femei in jur de 30 de ani cu accesorii roz la telefon:)).

Si pentru ca nu este corect sa vorbim numai despre femei, am hotarat ca nu vor scapa nici barbatii coreeni de sub lupa...Articolul de saptamana viitoare ii va viza in mod direct. Suna bine, fetelor?;)