Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

11 ianuarie 2017

설날 (Seollal) - Anul Nou Lunar in Coreea

   Prima noastra oprire de pe traseul nesfarsit al culturii coreene ne aduce in atentie o sarbatoare care se apropie cu pasi repezi. Este vorba despre Anul Nou Lunar pe care unii dintre noi il cunosc sub denumirea de Anul Nou Chinezesc sau Festivalul de Primavara. In ciuda denumirii, Seollal se sarbatoreste in mai multe tari asiatice, printre care: China, Coreea, Vietnam, Laos si Singapore.
                         

   Aceasta sarbatoare este considerata a fi cea mai importanta dintre toate festivalurile sezoniere traditionale, dar este si o ocazie perfecta pentru ca familiile sa se reuneasca si sa se tina la curent cu aspectele din viata fiecarui membru. Coreenii au un mare respect fata de aceste reuniuni de familie de Seollal deoarece este o perioada de timp dedicata intoarcerii la origini, la radacinile familiei, si cinstirii stramosilor. Din acest motiv, oriunde ar fi acestia plecati in lume, de Seollal, este responsabilitatea fiecarui coreean sa-si viziteze parintii, bunicii si chiar socrii. Din cauza acestor migratii masive catre casa parinteasca, nu este recomandata o vizita in Coreea in aceasta perioada pentru simplul fapt ca este foarte aglomerat, iar biletele pentru mijloacele de transport in comun sunt rezervate pentru toate cele 3 zile ale Seollal.


   Un aspect foarte important al acestei sarbatori este data la care pica pentru ca nu este o sarbatoare cu data fixa, iar coreenii au nevoie sa stie ce zile din saptamana sunt libere. Spre exemplu, anul acesta Seollal pica pe 28 ianuarie, intr-o sambata, ceea ce inseamna ca acestia vor avea un weekend de 3 zile.
   Un alt aspect important il reprezinta pregatirile care necesita sume exorbitante prin multiplele cheltuieli: de calatorie, pentru cadouri, pentru mancare (numai aprovizionarea cu alimente poate ajunge la 300.000 won, aprox. 1000 lei), iar in aceasta perioada preturile alimentelor (in special fructele) explodeaza, caci ce comerciant nu ar profita de o asemenea ocazie? Cu toate acestea, nu toate familiile isi permit sa cheltuiasca atat de mult, asa ca se orienteaza astfel incat sa restranga lista cumparaturilor, dar in acelasi timp, sa asigure necesarul de mancare pentru Seollal.
   Cadourile de Seollal pot varia, insa de departe cele mai apreciate sunt carnea de vita (mai ales vita 한우 hanwoo’, considerata o carne de vita premium), pestele (조기 jogi si 굴비 goolbi) si fructele (in special mere si pere coreene).


   
  Haideti acum sa exploram putin si traditiile care definesc Anul Nou Lunar in Coreea. Originile acestei sarbatori ne duc undeva in secolul VII e.n. si multe dintre lucrurile pe care le stim astazi despre Seollal le aflam din scrieri din timpul dinastiei Joseon (1392–1897).

       Ritualul Charye
   In dimineata primei zile, coreenii isi arata respectul fata de stramosi prin ritualul 차례 (charye) in cadrul caruia familia aranjeaza toata mancarea ce urmeaza a fi mancata de membri familiei dupa ceremonie. Pe masa se vor regasi mancarurile specifice acestei sarbatori (pe care le vom aborda putin mai tarziu), dar si alimente specifice zonei in care locuieste respectiva familie. Spre exemplu, daca familia este din Busan, pe masa se vor regasi mai multe preparate din peste. Felul in care se desfasoara ritualul si felul in care sunt asezate felurile de mancare pe masa reprezinta insa o caracteristica distincta a fiecarei familii in functie de cum decide capul familiei.


   In timpul ritualului, se fac plecaciuni adanci numite세배(sebae) care sunt efectuate in cinstea stramosilor, dar si ca forma de respect pentru cei mai in varsta membri ai familiei, iar copiii le spun acestora 새해 많이 받으세요 (saehae bok mani badeuseyo), urarea traditionala care  mot a mot se traduce sa primiti multe binecuvantari in Noul An.
   In general, charye presupune respectarea stramosilor si tratarea spiritelor acestora cu (ddeokkuk)* si vin de orez ca si cum stramosii ar participa fizic la masa ceremoniala. Dupa charye, hartiile cu numele stramosilor sunt arse, iar familia se intoarce la masa pentru a manca toate felurile delicioase pregatite cu o zi inainte. Charye nu este numai un ritual de manifestare a respectului fata de stramosi, dar si o ocazie ca familia sa se roage pentru bunastarea tuturor membrilor ei.

       Mancarea de Seollal
   *떡국 (ddeokguk) – Cel mai reprezentativ fel de mancare pentru Seollal. Se spune ca de fiecare data cand cineva mananca un bol de ddeokguk, acea persoana adauga, pe langa sanatate si viata lunga, un an la varsta ei, asa ca toata lumea trebuie sa tina socoteala bolurilor ;) Tot din acest motiv, copiilor le place sa-i intrebe pe adulti cate boluri au mancat de Seollal pentru a se amuza in incercarea de a ghici cati ani are o persoana.
                                 

     Manduguk este similar cu ddeokguk, dar are galuste (mandu) in loc de batonasele/cubuletele de “ddeok”.
                                  

     Jeon (un fel de clatite) – se pot manca in mai multe variante (buchujeon cu usturoi, kimchi jeon, saengseon jeon cu peste) si sunt potrivite pentru orice masa.
                                  

     Galbij jim este un fel de mancare popular cu carne care se prepara la ocazii speciale. Este alcatuit din costite de vita marinate intr-un sos dulce si sarat cu cartofi si morcovi.
                                  

     Japchae – Fel de mancare arhicunoscut care este indragit pentru faptul ca este sanatos si bun pentru digestie. Se poate consuma ca un aperitiv usor sau ca garnitura la ocazii speciale.
                                  


   ~Sper ca scurta noastra incursiune in traditia sarbatoririi Anului Nou Seollal sa va fi facut placere, sa va fi starnit apetitul pentru si mai multe aspecte interesante ale culturii coreene si sa va fi facut sa va doriti sa ramaneti alaturi de noi in aceasta calatorie.

            http://thesoulofseoul.net/2012/01/27/the-new-year-started-on-january-23/ 
Livia^^
                                                                                                                                                                                         
                                                   
 Si daca tot se apropie Anul Nou Lunar, mi-am spus ca ar fi cazul ca fanii culturii coreene din Bucuresti sa aiba ocazia sa sarbatoreasca si ei. De aceea am pus la cale un "k-revelion" chiar pe 28 ianuarie, in centrul Bucurestiului, mai precis la Kafeterya Cafe. Vom juca jocuri coreene, vom dansa, vom face poze in hanbok. Cu alte cuvinte, distractie in toata regula. Aveti mai jos link-ul evenimentului:

Pentru a participa va invit sa va inscrieti cu sms la 0744 65 74 73  sau la mail produsecoreene@gmail.com (cu numele vostru si, daca e cazul al prietenilor cu care veniti). PARTYYY! :D
                                                                                                                                          Monica^^


                                             새해 많이 받으세요! ^_^



4 comentarii :

  1. Infinite multumiri pentru aceasta postare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si infinite multumiri pentru feedback-uri si pentru faptul ca ne sunteti alaturi ^_^

      Ștergere
  2. multumesc pt lectura placuta si interesanta cu aceste frumoase traditii

    RăspundețiȘtergere

Comentarii