Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

20 martie 2014

Relatiile in familia coreeana

Imi este putin teama de abordarea acestui subiect, deoarece imi dau seama ca este unul foarte complex si consider ca nu am trait suficient in Coreea, incat sa pot percepe suficient de profund modul in care relationeaza coreenii in familie. Dar am fost frapata de cateva aspecte care sunt destul de socante pentru occidentali si pe care le voi relata in acest articol.
Pilonii centrali pe care sunt fundamentate relatiile in societatea si familia coreeana isi gasesc originea in confucianism. Ierarhia, respectul, ascultarea, atasamentul fata de familie, fata de grup sunt cateva dintre valorile care definesc relatiile intre coreeni.


1. Seriozitatea cu care trateaza coreenii relatiile se reflecta clar in limba. Cred ca acest popor are unul dintre cele mai complexe sisteme de numire a gradelor de rudenie. Nici eu nu le stiu pe toate. Cateva exemple: fratele mai mare pentru sora este oppa, fratele mai mare pentru frate este hyung, sora mai mare pentru sora este eonni, sora mai mare pentru frate este nuna. La mine in familie, fiind sotia fratelui mai mare, sunt numita hyungsunim. Pe cumnatele mele mai mici trebuie sa le numesc dongseo. Sotul meu este siajumanim pentru cumnate. Cumnatii mei sunt doryeonim etc. V-am zapacit deja?:)) Eu una am fost foarte confuza la inceput:)). Clar este insa ca modul in care iti numesti rudele in coreeana este extrem de important. Sa nu stii denumirea corecta este lipsa de educatie. Fiecare membru al familiei isi are locul bine stabilit si ceilalti trebuie da il trateze cu respectul cuvenit.
2. Unul dintre lucrurile care imi place in familia coreeana este respectul pentru parinti. Aceasta valoare cu care sunt educati de mici se numeste hyo. Inglobeaza respectul, ascultarea si grija fata de cei carora le-au dat viata. Coreenii nu isi abandoneaza batranii. De obicei, fiul cel mai mare are datoria de a se ingriji de parinti la batranete. Pana de curand, Coreea nu avea un sistem de pensii tocmai pentru ca batranii trebuiau ingrijiti de copii. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Sotul meu este cel mai mare dintre 3 frati, iar faptul ca s-a indragostit de mine si ca a decis sa stam in Romania a cauzat destule certuri cu parintii la inceput. Ulterior, socrii m-au acceptat insa si pot spune ca am o relatie chiar buna cu ei:).
3. In ce priveste relatia dintre frati, surori, fratii, surorile mai mici nu au voie sa le spuna fratilor, surorilor mai mari pe nume. Trebuie sa ii numeasca cu termenul de rudenie potrivit (vedeti mai sus).
4. Relatia dintre soacra si nurori este una cu nabadai in Coreea, mai mult decat in societatile occidentale. Cred ca motivul este stransa legatura a mamelor cu fiii. Anecdotic vorbind, am vazut intr-un serial in cuplu tanar care se pregatea de culcare si mama tanarului a venit si s-a culcat intre ei. Pare comic, dar reflecta oarecum realitatea. Faptul ca parintii se baga in relatia copiilor este unul dintre principalele motive de divort in Coreea.
5. Relatia dintre nurori este definita si ea de modul in care se denumesc una pe cealalta. In societatea coreeana, varsta este unul dintre criteriile dupa care se stabileste ierarhia, dar intre nurori, conteaza varsta sotului. Spre exemplu, la noi, sotia fratelui mijlociu este mai mare decat mine, dar pentru ca eu sunt sotia fratelui mai mare, ea trebuie sa ma trateze cu respect. La inceput nu prea ma interesa aspectul asta, pentru ca imi doream sa fiu ca o prietena pentru ele si sa ne spunem pe nume, dar nu s-a putut tocmai datorita seriozitatii cu care sunt tratate aceste relatii. Acum imi place sa fiu cea mai mare dintre nurori:)).
6. Obligatia de a naste fii este un alt aspect care definea mai mult in trecut decat in prezent pozitia unei nurori. Cunosc o coreeanca in varsta care provine dintr-o familie cu 9 copii. Mama ei a ramas insarcinata de atatea ori pentru ca a nascut numai fete, spre rusinea familiei. Abia al 9lea copil a fost baiat. Era extrem de important ca numele tatalui sa fie dus mai departe. Acum nu mai exista atata presiune asupra femeilor, fetele fiind acceptate mai usor in familie. Astfel, soacra-mea care nu a avut decat baieti este foarte fericita ca acum are o nepoata:)).
7. Ar mai fi multe lucruri de discutat pe acest subiect, dar inchei cu un aspect care subliniaza unitatea familiei coreene peste veacuri: genealogia. In occident, pare pretios sa iti stii arborele genealogic, acest lucru fiind mai degraba destinat familiilor de vita nobila. In Coreea, cartea genealogiei este insa o comoara pentru orice familie, mai presus chiar de avere. A nu-ti cunoaste stramosii este echivalent cu a fi un dezradacinat, un paria. Astfel, certificatul de nastere a sotului meu are vreo 5 pagini care ne pun mereu probleme atunci cand ne trebuie pentru diverse proceduri din Romania:)).

Intr-un articol viitor voi scrie si despre relatiile in societatea coreeana, deoarece si acolo sunt multe lucruri interesante de spus.


15 comentarii :

  1. Parca esti o profesoara , dar una extrem de explicita . Ca-m asa ma-m simtit eu cand am terminat de citit
    Super cu aplauze

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost profesoara vreo 3 ani:))...probabil de acolo mi se trage. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim17:57

    minunata descrierea. cred ca o sa-mi deschid un folder in care sa trec toate invatamintele. o sa urmaresc cu mare interes explicatiile viitoare. si poate ca vei putea incepe si cu ceva cuvinte (un vocabular ) simple pronuntie si scriere in coreeana si explicatiile de rigoare in limba romana. asta daca se poate bineanteles. abia astept restul povestirii si retetele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma voi gandi si la niste lectii de coreeana, dar din luna mai. Atunci voi avea un internet decent si voi putea sa ma desfasor in voie:)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, foarte utile informatile. Chiar ma intrebam cind ma uitam la seriale de ce asculta de soacre....(chiar daca sint niste scorpii...) nu prea e de inteles pt occidentali.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru informatii ! De mult timp caut cat mai multe informatii despre Coreea si nu prea am gasit. Datorita blogului tau am gasit si iti multumesc. Astept cu nerabdare lectiile de limba coreeana. Succes in continuare cu blogul !

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțumesc! Am aflat cateva lucruri interesante pe care nu le știam. Aveți talentul de a explica foarte bine.
    Mai am un subiect foarte interesant despre care aș fi fericit să aflu mai multe. Este vorba de pudoarea coreenilor tandrețurile în public. Nu am reusit sa înteleg foarte bine de ce sunt asa de reținuti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Abia astept urmatorul articol despre care vorbiti si e interesant ce a scris si domnul "Tata Mare",comentariul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  9. O adevarata placere sa citesc articolele tale... multumesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte interesant! ma bucur mult ca v-am descoperit si multumesc din suflet pentru ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  11. Super! De fapt vreau sa zic superb! Ce m-am chinuit să învăt si sa aflu timp de 2 ani de uitat la filme coreene si de citit tot ce am găsit pe net, ( si ma refer la cartile The impossible country a lui Daniel TUDOR si A history of Korea a lui Michael J. SETH) ai sintetizat cu gratie aici. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sotia ia numele soțului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coreencele isi pastreaza de obicei numele. Dar pot alege sa ia numele sotului.

      Ștergere

Comentarii