Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

25 februarie 2015

Alfabetul coreean - Marea Scriere



Iata si primul articol marca Academiei Coreene Arirang. Pana vom crea pe site o sectiune speciala dedicata acestor articole despre cultura coreeana, voi folosi blogul in acest scop^^.

Alfabetul coreean este fara indoiala una dintre cele mai mari realizari ale poporului coreean. Scrierea coreeana se deosebeste de alte limbi asiatice precum chineza sau japoneza care au mii de caractere ce trebuie pur si simplu memorate prin faptul ca dispune de un alfabet distinct, simplu de invatat. Creatorul alfabetului coreean este Regele Sejong cel Mare ( 1418 -1450 ), cunoscut ca un rege care ținea la binele poporului. El a dorit inlaturarea barierei de comunicare dintre patura saraca a societatii si nobilime, prin crearea unui alfabet care sa ii ajute si pe cei fara acces la inalta educatie sa isi poate scrie plangerile pe care le aveau de adresat. In afara de asta, Regele Sejong a simtit ca era important pentru regat sa aiba propriul sistem de scriere pentru independenta culturala si pentru a asigura longevitatea culturala a tarii.

Inainte de Hangeul, poporul coreean avea un sistem dual de scriere: hanmun – chineza clasica si idu – sistem de scriere a sunetelor coreene cu ajutorul caracterelor chinezesti. Ambele tipuri de scriere erau inaccesibile clasei sarace. Astfel, Consiliul celor Merituosi, o adunare a invatatilor de la curtea regelui Sejong a pus la punct noul sistem de scriere care pe atunci a fost dezvoltat cu 28 de consoane si vocale, dintre care astazi mai sunt folosite doar 24. 1446 este anul in care a fost proclamat alfabetul sub numele de Hunminjongeum (Sunetele potrivite pentru educatia poporului). Denumirea actuala de Hangeul a fost data in 1912 de lingvistul Ju Sigyeong.

In Haerye, carte scrisa ca și comentariu la Hunminjongeum  se observa faptul ca „un intelept poate sa se familiarizeze cu literele alfabetului coreean inainte de sfarsitul diminetii; un prost poate sa invete literele alfabetului in 10 zile”.

Lucruri interesante despre Hangeul:
  •        Hangeul inseamna Marea Scriere si isi merita pe deplin numele.
  •      Desi sunt doar 24 de consoane si vocale in alfabetul coreean, cu ele se pot forma 11 172 de  silabe
  •      Limba coreeana are 72 de milioane de vorbitori si este cea de-a 14a cea mai vorbita limba din  lume si una dintre putinele care au propriul sistem de scriere
  •       Vocalele au fost create pornind de la 3 elemente fundamentale: omul (linia verticala), pamantul (linia orizontala) si soarele (punctul)
  •       Grafica consoanelor s-a format dupa modul de articulare fonetica
  •      Literele nu se insiruie pur si simplu una dupa alta, ci se organizeaza in blocuri formate din 2  pana la 4 litere
  •      Datorita multimii mari de sunete pe care le poate reda alfabetul coreean, acesta a fost considerat de lingvisti ca fiind alfabetul cel mai potrivit pentru a reda limbile care nu au forma scrisa.
  •       Alfabetul coreean are si o zi nationala si anume pe 9 octombrie (Joseongeulnal –조선글날)

Si o parere personala: ca sa citesti in coreeana, trebuie sa citesti si pe verticala si pe orizontala in acelasi timp. Ma gandesc ca acesta poate fi unul dintre motivele pentru care coreenii sunt atat de buni pianisti, deoarece pentru a canta la pian e nevoie sa urmaresti 2 odata.

Voi ce alte lucruri interesante mai cunoasteti despre Hangeul?




Un comentariu :

  1. Demn de lauda acest rege minunat !! Nu degeaba este atat de iubit de catre poprul coreean ! Iar numele alfabetului este pe masura valorii lui !

    RăspundețiȘtergere

Comentarii