Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

27 ianuarie 2014

Bulgogi - Carne de vita marinata in sos de soia



Bulgogi  este un fel de mancare coreeana care se gateste adeseori la ocazii speciale, precum Anul Nou chinezesc (Seollal in limba coreeana). Marinata in care este lasata carnea o fragezeste si ii da un gust extrem de bun.
In traducere, bulgogi ar insemna "carne de foc", deoarece se gateste de obicei pe gratar, la foc iute. Dar, in ziua de azi, coreenii fac aceasta carne si la tigaie. Eu am gatit-o la tigaie, afara fiind mult prea frig pentru gratar:))

Ingrediente (pentru 2 persoane)
- 500 g carne de vita - de obicei se foloseste antricot
- 1 ceapa galbena mare
- 3 ceape verzi

Pentru marinata:
- 2 linguri de vin rosu
- 2 linguri de cola (contribuie la fragezirea carnii)
- 1 lingura de miere
- 6 linguri sos de soia
- o lingura si jumatate de usturoi pisat
- o para mica data pe razatoare
- 2 linguri ulei de susan
- 1 lingura seminte de susan
- 1 ceapa verde tocata marunt



Carnea de vita se taie in felii foarte subtiri; pentru asta, ar trebui sa fie partial congelata. Pentru a fi mai moale, taiati-o perpendicular pe directia fibrelor. Dupa ce se taie, se spala pentru a iesi sangele din ea.
Se amesteca cu marinata.


Carnea astfel pregatita trebuie lasata la rece cel putin jumatate de ora, ideal 2-3 ore. Daca vreti, puteti face o cantitate mai mare de carne pe care sa o gatiti doua zile la rand. Carnea cruda marinata rezista bine pana a doua zi in frigider, ba chiar puteti avea surpriza ca s-a facut mai buna decat fusese cu o zi inainte:).

Cand puneti carnea in tigaie, adaugati si ceapa galbena, iar la sfarsit, cand este aproape gata, puneti ceapa verde.


Se poate servi cu orez si frunze de salata alaturi. Luati frunza de salata in palma, puneti orez si carne, infasurati si mancati. As fi facut si o poza, dar nu am avut salata la indemana :). Aceasta forma de a manca se numeste ssam. Dar, despre asta, va voi povesti mai multe intr-un articol viitor.

Pofta buna! 

Un comentariu :

Comentarii