Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

05 aprilie 2017

참기름 (Chamgireum) - Uleiul de susan


Primavara aduce cu sine atat schimbari ale vremii, cat si o reorganizare a prioritatilor si nevoilor omului. Schimbarea cea mai vizibila rezida in starea de spirit care face trecerea de la o latenta pricinuita de iarna, la o vigoare specifica sezonului cald. Indiferent de preferintele noastre legate de vreme ori de sezon, exista tot felul de alimente care pot face fata nevoilor noastre in absolut orice anotimp. In acest sens, propun sa ne indreptam spre urmatoarea noastra destinatie culinara, un ingredient valoros care da savoare oricarui preparat, plecand de la cea mai simpla salata facuta in graba acasa si ajungand la cel mai sofisticat meniu de restaurant. Fara alte adaugiri, introducem in articolul de astazi beneficiile uleiului de susan, acestea cuprinzand atat domeniul culinar, cat si domeniul frumusetii.
   
Chamgireum este un ulei vegetal, rezultat din presarea semintelor de susan si extragerea uleiurilor sale esentiale. Facand aici o mica paranteza, mentionam faptul ca semintele de susan (latina: Sesamum Indicum) apar, de obicei, in varianta de culoare crem (desi, se pot gasi seminte de susan negre, galbene si rosii) si se gasesc, cu precadere, in Africa si in India. Proprietatile anti-inflamatorii si antibacteriene ale acestora ajuta la reducerea cosurilor si previn aparitia eruptiilor pe piele. In plus, joaca un rol important in procesul de vindecare rapida a ranilor.

Extractul din seminte de susan a fost descoperit inca din Antichitate de civilizatiile din India, China, Egipt si Orientul Mijlociu, fiind unul dintre cele mai vechi uleiuri din istoria omenirii. Este folosit in scop medical si culinar de 5000 de ani si reprezinta unul dintre cele generoase si dense in nutrienti ingrediente pe care omenirea le foloseste astazi. In ciuda calitatilor sale regenerative, acest ulei nu este la fel de popular ori la fel de accesibil pe piata precum alte surate ale sale, uleiul de masline si uleiul de floarea soarelui. De fapt, uleiul de susan le intrece pe acestea doua, reprezentand cea mai sanatoasa alternativa la celelalte tipuri obisnuite de ulei vegetal. Diferenta se simte prin aroma de nuca pe care o ofera preparatelor si, in timp, prin efectul numerosilor sai nutrienti. De asemenea, este foarte bun pentru digestie, este usor si reduce semnificativ nivelul colesterolului. Printre altele, acest ulei este bogat in vitamina E, vitamina B, vitamina D, minerale (Calciu, Fosfor) si proteine care ajuta la intarirea firului de par.


In ultimii ani, uleiul de susan a castigat mai multa popularitate pentru ca extractul din seminte este relativ usor si ieftin de obtinut, facandu-se uz doar de apa calda si diverse tehnici de presare. Cu toate acestea, cel mai bun ulei de susan, calitativ vorbind, se obtine atunci cand semintele sunt complet coapte, iar invelisul lor exterior crapa.

 Din punct de vedere istoric, susanul a fost cultivat acum mai bine de 5000 de ani ca o cultura care suporta seceta si care era capabila sa creasca in cazul in care altele nu ar fi dat rod. Susanul este una dintre primele recolte prelucrate pentru extragerea de ulei si unul dintre primele condimente. A fost cultivat in timpul primelor civilizatii din Valea Indusului si a fost, probabil, exportat in Mesopotamia in jurul anului 2500 i.e.n. Asadar, susanul isi are originile in Valea Indusului, de unde s-a raspandit pe tot cuprinsul continentului asiatic.


In continuare, ne vom concentra pe proprietatile curatoare ale uleiului de susan pentru a putea determina cat de important poate fi acesta in dieta noastra zilnica.
     1. Ingrijirea tenului – Uleiul trebuie aplicat direct pe ten. Imbogateste textura pielii, facand-o mai fina , ajuta la imbunatatirea elasticitatii pielii si repara tesuturile lezate sau cicatrizate, prin nivelul ridicat de colagen pe care il produce. De asemenea, previne imbatranirea tenului si actioneaza si ca crema de protectie impotriva razelor UV.
     2. Cresterea sanatoasa a parului – Uleiul de susan este benefic pentru sanatatea scalpului si a firelor de par datorita naturii sale bogate in nutrienti. De asemenea, ajuta la inchiderea nuantei parului si la caderea acestuia.
     3. Calmarea starilor de anxietate si chiar depresie – Uleiul de susan are un efect calmant deoarece este bogat in minerale (Magneziu, Calciu). De asemenea, contine vitamine care sprijina producerea de serotonina (reduce durerea, schimbarile bruste de dispozitie si sprijina somnul). Amino acizii care se regasesc in uleiul de susan ajuta la eliberarea in organism a enzimelor si hormonilor care produc buna dispozitie.
     4. Sprijina digestia si tractul intestinal – Consumul regulat de ulei de susan poate imbunatati functionarea tractului intestinal, digestia si functionarea colonului. De asemenea, fiind bogat in fier, uleiul de susan este recomandat pentru cei ce sufera de anemie.
     5. Prevenirea cancerului – Uleiul de susan contine componente (Magneziu, fitosteroli etc) care lupta impotriva unor tipuri de cancer. Nivelul ridicat de Magneziu si Calciu din acesta sprijina apararea organismului impotriva cancerului de colon.
      6. Prevenirea diabetului – Uleiul de susan este benefic in mentinerea la cote normale a nivelului glicemiei si ajuta la prevenirea diabetului hipersenzitiv.
      7. Imbunatatirea activitatii cardiace – Consumul de ulei de susan ajuta la prevenirea leziunilor aterosclerotice prin componenta sa antioxidanta si anti-inflamatoare, numita sesamol. Acesta poate mentine sistemul cardiovascular echilibrat si poate reduce nivelul colesterolului.
    8. Reduce presiunea arterial – Magneziul si zincul din uleiul de susan reprezinta elementele cheie care ajuta la reducerea presiunii arteriale si la producerea hematiilor (celulelor rosii din sange).
    9. Prevenirea artritei -  Mineralele pe care le contine uleiul de susan ajuta oasele, incheieturile si vasele de sange sa functioneze normal si previn aparitia afectiunilor osoase.
   10. Previnirea osteoporozei – Uleiul de susan pe care il adaugam in mod normal intr-o salata contine mai mult Calciu decat un pahar cu lapte. Asadar, consumul regulat de ulei de susan ajuta la dezvoltarea structurilor osoase, cat si la vindecarea fracturilor la nivelul osului. Odata cu varsta, apar probleme la nivelul sistemului osos, cum ar fi osteoporoza, iar uleiul de susan poate reprezinta o piedica in calea acestora.
    11. Sprijina buna functionare a sistemului respirator – Nivelul ridicat de Magneziu din uleiul de susan ajuta la prevenirea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul si spasmul bronsic.
    12. Sprijina sanatatea orala – Uleiul de susan a fost folosit inca din Antichitate pentru a reduce placa bacteriana si pentru albirea dintilor. Este recomandata clatirea gurii cu ulei de susan de catre medicii stomatology pentru a proteja gura impotriva bacteriilor.

      In ciuda acestei game diverse de beneficii, exista si contra-indicatii pentru persoanele alergice la nuci sau alimente asociate cu acestea. In doze moderate, uleiul de susan este benefic; nu irita pielea, nu face pielea fotosensibila, nu faciliteaza raspandirea toxinelor. Cu toate acestea, factori de risc exista doar la persoane cu alergie la susan, cu diaree cronica sau cu tendinta de a exagera cu dozajul.
      Lasand la o parte latura de nutritie si sanatate, putem reveni la mediul ambiant al bucatariei si sa vedem in ce mod se poate utiliza acest ingredient miraculos  Uleiul de susan poate fi folosit pentru prajit sau pentru a da nota finala unui preparat. In bucataria asiatica, cu precadere in Asia de Sud-Est, uleiul de susan este prajit alaturi de alte ingrediente pentru a le conferi o aroma usoara de nuca.
      In bucataria coreeana, uleiul de susan este indispensabil in aproape orice preparat; de aceea, vom trece in revista doar cateva feluri de mancare, mai mult sau mai putin reprezentative:
   -참치전 (Chamchijeon) – Clatite cu ton
   -떡갈비 (Ddeokgalbi) – Coaste de vita asezonate si facute la gratar
   -약식 (Yaksik) – Orez indulcit cu fructe uscate si nuci
   -찐빵만두 (Jjinppang-mandu) – Galusti cu carne de porc
   -계란찜 (Gyeranjjim) – Garnitura pe baza de ou preparat la aburi
   -매운 무국 (Maeun Muguk) – Supa de vita cu ridiche picante
   -쇠고기 미역국 (Swegogi Miyeokguk) – Supa de alge cu vita
   -오징어채무침 (Ojingeochaemuchim) – Preparat pe baza de sepie taiata marunt si asezonata
   -송편 (Songpyeon) – Prajiturele de orez
    -만두 (Mandu) – Clasicele galusti coreene umplute cu carne si legume
    -국수 (Guksu) – Supa de taitei
    -불고기 (Bulgogi) – Cel mai reprezentativ exemplu de BBQ coreean 
    -김치찌개 (Kimchi JJigae) – Tocanita de kimchi
    -김치볶음밥 (Kimchi Bokkeumbap) – Orez prajit cu kimchi
    -짜장면 (Jjajangmyeon) – Taitei cu sos de fasole neagra
 
Si lista poate continua la nesfarsit… Asa cum am mentionat anterior, sunt nenumarate preparate care necesita acest ulei de susan, ceea ce reflecta importanta si statusul pe care acesta il detine in traditia culinara coreeana.

Daca vreti sa incercati si voi acest ingredient minune, il gasiti la reducere pe K-SHOP . Nu veti regreta^^.


          ~Cu sufletul plin de alte descoperiri, cel putin interesante, facute in domeniul bucatariei coreene si cu mintea la delicioasele preparate care se pot desavarsi prin doar cativa stropi de ulei de susan, ne luam ramas bun de la inca un punct micut si important, deopotriva, al calatoriei noastre ample prin tot ceea ce are Coreea de oferit. Si numai stand sa ne gandim la asta, ne putem imagina ca mergem noi ce mergem, dar inainte mult mai este ^_^~

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii