Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

12 ianuarie 2016

Samgettang - supa coreeana de pui

 Zilele astea, privind niste poze dintr-una dintre calatoriile mele in Coreea, mi-am amintit de o masa la care am fost invitati de niste prieteni de-ai nostri. Masa a constat intr-o supa coreeana, alaturi de care se aflau mai multe side-dish-uri. Dar ce m-a surprins a fost faptul ca fiecare avea in castron cate in pui intreg. Mai mic decat cel din poza de mai sus, dar totusi...un pui intreg šŸ˜ƒ. Spre surprinderea mea insa, a fost atat de bun incat am reusit sa il mananc pe tot. Si am decis sa incerc si eu reteta. In mod normal, puiul se umple cu ginseng, jujube si orez. Dar cum ginsengul proaspat nu se gaseste la noi (sau cel putin eu nu am gasit), am adaptat reteta dupa cum veti vedea mai jos. Rezultatul a fost unul la fel de delicios.

Ingrediente:
- 1 pui
- 2-3 cm radacina de ghimbir taiat felii
- 2-3 curmale uscate
- o cescuta de orez pus la inmuiat cu o ora inainte
- 3-4 catei de usturoi taiat felii
- ceapa verde tocata

Sosuri:
Sosul de soia
- 4-5 lg de soia
- un sfert de ceapa galbena tocata
- un sfert de ardei iute taiat feliute
- 1 lingurita de miere
- 1 lingurita otet

Sos cu ulei de susan:
- 2 lg ulei de susan
- 1 lingurita sare
- piper
- 1 lingurita seminte se susan

 Puiul se umple cu orez, curmale, ghimbir si usturoi si se fierbe la foc mediu timp de o ora-o ora si jumatate. Este gata cand carnea se ia usor de pe os. Supa se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.


Pentru prezentare, ar fi ideal sa gasiti pui mai mici si sa serviti unul la portie. Cel din imagine a ramas asa doar la poza, caci dupa aceea a ajuns la toata familia:)). In boluri puteti pune si ceapa verde pentru gust si aspect. Carnea se serveste cu sosurile alaturi. Daca aveti si kimchi, e si mai bine šŸ˜„.

Pofta buna!

3 comentarii :

  1. Pare ispititor! Si eu m-am gandit la reteta asta zilele trecute...ma intrebam cu ce ar putea fi inlocuit ginsengul, mai ales ca nu ii stiu gustul! Ma gandisem la ghimbir dar acum, ca deja ai incercat tu, cu siguranta voi face si eu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un fel de mancare usoara si gustoasa..si daca puiul este si de tara este minunat !!Multumesc doamna Monica.. ma bucur ca va reintalnesc..eram abonata la blogul dvs.din contul yahoo...

      Ștergere

Comentarii