Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

06 mai 2014

Galbi jjim - coaste de vita cu sos de soia


Va spuneam ieri ca am stat mai mult in bucatarie. Am pregatit in premiera aceasta reteta cu coaste de vita si va pot spune ca nu a mai ramas nimic in oala. Singurul inconvenient este timpul de pregatire de 2 ore si jumatate, dar rezultatul final merita pe deplin efortul. Coreenii mananca de multe ori acest fel de mancare la ocazii speciale si vi-l recomand cu caldura daca vreti sa va impresionati musafirii. Absolut toate ingredientele le gasiti in supermarketuri.

Ingrediente:
- 1 kg piept de vita cu os, ideal ar fi sa gasiti scaricica
- 1 cartof
- 1 morcov

Sos:
- 8 catei de usturoi
- 3 cm radacina de ghimbir
- 10 lg sos de soia
- 2 lg otet de orez
- 3 lg de zahar
- 3 lg sirop de porumb
- o para sau un mar
- 1 lg seminte de susan (optional)

1. Se lasa coastele de vita in apa o jumatate de ora, pentru a iesi sangele din ele. Se cresteaza pentru a patrunde sosul mai bine in ele. Daca aveti scaricica de vita, coastele trebuie separate.

2. Se pun coastele la fiert. Dupa ce apa da in clocot, se micsoreaza focul si se fierb timp de o ora cu oala acoperita. Carnea ar trebui sa fie frageda la incheierea acestei etape.


3. Se pregateste sosul, amestecand toate ingredientele. Usturoiul trebuie pisat, ghimbirul maruntit, iar para sau marul date pe razatoare. Se amesteca bine, pentru a se topi zaharul.


4. Dupa ce carnea a fiert timp de o ora, se scot coastele si supa se trece intr-o alta oala. Coastele se reintroduc in oala initiala, se pune sosul peste ele si se completeaza cu supa de vita, cat sa fie la nivelul lor. Se adauga cartoful si morcovul taiati in bucati mai mari si se fierbe totul pana scade sosul. Se amesteca din cand in cand.


Daca aveti si niste orez si kimchi pe langa nebunia din oala, veti avea parte de un meniu de zile mari:)

Pont: Nu aruncati supa de vita ramasa. Adaugati putina sare, putin sos de soia, o mana de praz, dati totul in fiert si aveti si felul 1 asigurat :).

2 comentarii :

  1. wow super tare reteta multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim20:25

    FOARTE, FOARTE BUN.....MULTUMESC.....

    RăspundețiȘtergere

Comentarii