Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

26 ianuarie 2017

도깨비(Dokkaebi) – Spirite coreene

   Oprirea noastra de astazi urmeaza acelasi fir al traditionalului impletit cu elemente spirituale, combinatia perfecta a oricarei povesti bine spuse, pe care le-o poti impartasi tuturor oamenilor dragi sufletului tau. Vorbim, deci, despre spirite, legende si un serial coreean al carui subiect il vom explora impreuna de-a lungul acestui articol.

   Primul aspect de care ne vom ocupa este insemnatatea cuvantului “Dokkaebi” si cat de frecvent intalnim acest termen in legendele din folclorul coreean. Dokkaebi este o entitate mitica, subiect inepuizabil de mister si groaza care nu lipseste din aproape niciun film horror coreean care se respecta. Desi este in majoritatea cazurilor privit ca fiind o creatura infricosatoare, acesta poate reprezenta de asemenea, un capcaun sau un trol cu infatisare groteasca si usor comica caruia ii place sa creeze probleme si sa joace feste oamenilor rai. Cu toate acestea, Dokkaebi pot fi si generosi cu oamenii buni, oferindu-le acestora bogatii si binecuvantari. Pe scurt, fiecare primeste ceea ce merita. Totodata, Dokkaebi sunt diferiti de 귀신 (Gwishin) prin faptul ca primii sunt creati prin transformarea unor obiecte neinsufletite, pe cand ceilalti provin din moartea unei fiinte umane.



   Cei mai multi dintre Dokkaebi poarta cu ei o bata/ciomag cu denumirea de 도깨비 방망이 (Dokkaebi Bangmangi) pe care le folosesc ca pe baghete magice capabile sa le aduca acestora orice doresc. Din pacate, de fiecare data cand ciomagul era folosit pentru a aduce ceva, asta insemna ca acel lucru fusese furat de la altcineva pentru ca instrumentul ii putea aduce spiritului numai ceva ce exista, nu putea crea ceva din senin. Spre exemplu, atunci cand un om se imbogateste peste noapte, oamenii se intreaba daca a pus cumva mana pe un Dokkaebi Bangmangi J

   Dokkaebi iubesc jocurile si in special, 씨름 (ssireum), un fel de lupte libere traditionale despre care vom vorbi cel mai probabil intr-un articol viitor dedicat sporturilor. Aceste spirite sunt foarte bune la ssireum si se spune ca nimeni nu-i poate invinge cu usurinta. Numeroase povesti dau ponturi intru invingerea spiritelor Dokkaebi, cele mai multe sustinand ca acestia au un singur picior.
   In unele cazuri, Dokkaebi pot fi vazuti purtand pe cap un fel de palarie numita 도깨비 감투 (Dokkaebi Gamtu). Aceasta are abilitatea de a face invizibil pe oricine o poarta.

   Asa cum am mentionat la inceput, cele mai multe legende coreene au in componenta lor un astfel de personaj care gaseste o mare bucurie in a juca feste oamenilor ori a-i pedepsi in functie de gravitatea faptelor comise.
   Una dintre aceste legende este despre un batran care locuia singur pe un munte cand un Dokkaebi i-a vizitat casa. Surprins peste masura de vizita neasteptata, batranul cu suflet bun i-a oferit acestuia o bautura alcoolica si asa au devenit prieteni. Dupa aceasta intamplare, spiritul l-a vizitat pe om mai des pentru a purta lungi conversatii impreuna, dar intr-o zi, batranul se plimba singur prin padure langa un rau si, in apa acestuia, a descoperit ca reflexia sa semana cu cea a unui Dokkaebi. Cu groaza, omul a realizat ca pe zi ce trecea, el se transforma intr-o creatura asemanatoare.  Astfel, batranul si-a facut un plan pentru a preveni aceasta transformare si a invitat creatura la el acasa. L-a intrebat pe Dokkaebi “De ce iti este cel mai frica?” si acesta i-a raspuns “Mi-e frica de sange. Tie de ce iti este frica?” Omul s-a prefacut infricosat si a zis “Mi-e frica de bani. De aceea locuiesc de unul singur in munti.” Ziua urmatoare, batranul a omorat o vaca si si-a acoperit casa in sangele ei. Mai apoi, cand spiritul a sosit si a vazut ce se intamplase, s-a infuriat si a fugit strigand “Am sa ma intorc cu lucrul de care iti este cel mai frica!” In urmatoarea zi, asa cum promisese, Dokkaebi s-a intors cu saci de bani pe care i-a aruncat omului. Dupa acea zi, Dokkaebi nu a mai venit, iar batranul a devenit cel mai bogat om din oras.
   Daca aceste creaturi mitice v-au starnit curiozitatea, inseamna ca urmatorul sumar va poate amplifica acest sentiment. Tema entitatii Dokkaebi a fost preluata intr-un serial care a devenit foarte indragit intr-un timp relativ scurt prin amuzament, supranatural si… hmmm, cred ca am sa las la latitudinea dumneavoastra sa decideti din ce alt motiv este kdrama 도깨비/Goblin atat de populara zilele acestea.


   In vremuri stravechi, Kim Shin (Gong Yoo) este un general de neinvins in orice razboi, iar aceasta calitate a sa starneste invidia tanarului Rege (Kim Min-Jae) care il ucide pe Kim Shin. Acesta din urma devine Dokkaebi si poseda imortalitate. In prima faza, el considera acest lucru ca fiind o binecuvantare, dar curand constientizarea existentei sale actuale se va dovedi un blestem.
   Kim Shin asteapta 900 de ani pentru ca o fiinta umana sa puna capat vietii sale vesnice. Intr-o noapte, el salveaza o femeie insarcinata (Park Hee-Von) care este destinata mortii. Intre timp, cel responsabil cu vanarea sufletului femeii (Lee Dong-Wook) nu o poate gasi pe aceasta. Femeia da nastere unei fetite pe nume Ji Eun-Tak (interpretata ulterior de Kim Go-Eun). 9 ani mai tarziu, Ji Eun-Tak traieste alaturi de mama ei si este capabila sa vada spirite. Intr-o noapte, mama ei moare pe neasteptate, iar ea il intalneste pe vanatorul de suflete care a venit dupa spiritul mamei ei.
   In prezent, Ji Eun-Tak este studenta si locuieste cu o serie de rude indepartate care o trateaza cu raceala. Ea inca poate vedea si auzi spirite. De ziua ei, aceasta il intalneste pe Kim Shin care, in mod absolut intamplator, traieste in aceeasi casa cu vanatorul de suflete. Dupa aceasta zi, oricat de mult s-ar stradui, Kim Shin apare in fata fetei fara voia lui, iar surpriza vine cand Ji Eun-Tak ii dezvaluie acestuia ceva ce il va surprinde atat pe el, cat si pe urmaritorii serialului.
   Povestirea se opreste aici pentru a nu risca sa ofer prea multe informatii despre serial ;)

       BONUS: 귀신 (Gwishin)
   -Fata de Dokkaebi, Gwishin este, asa cum am spus mai devreme, un spirit al unui om decedat, invizibil, care poate aduce noroc sau ghinion oamenilor (pe aceleasi criterii ca Dokkaebi). De obicei, Gwishin nu iarta usor si poarta pica oamenilor.
   -Ca aparitie, acestea sunt imbracate in alb si cu par lung, negru.




   -In multe sate coreene, exista un copac batran numit 당목 (dangmok) unde sunt practicate ritualuri samanice in ideea ca acolo locuiesc 나무 귀신 (Namu Gwishin) spirite de copac. Tot in aceasta idee, exista tot felul de spirite asemenea 귀신 (Mul Gwishin), spirite de apa, sau 구미호 (Gumiho), spirite vulpe (inspirate dupa legendara vulpe cu noua cozi).
   -In final, din pur amuzament, un mod adorabil de a spune ca ai fost infricosat de vise cu fantome este reprezentat de deja extrem de populara expresie 꿍꼬또 기싱꿍꼬또 무서워또(na kkungkkotto na kishingkkungkkotto museowotto). E amuzant de pronuntat si este si un exercitiu de dictie foarte bun J

   ~Astfel ne incheiem si astazi mica incursiune in tainele spiritualitatii coreene. Sper ca mult asteptata noastra calatorie sa va tina alaturi de noi si ca tot ceea ce este prezentat aici sa va faca din ce in ce mai curiosi.~

Livia

4 comentarii :

  1. Multumesc ! Fiind formata ca si folclorist , am citit cu mare placere explicatiile referitoare la 'dokkebi', cu atat mai mult cu cat am urmarit serialul . Si inca nu mi-am revenit din magia pe care am simtit-o in tot acest timp ! Am fost/sunt incantata si de actori despre care stiam prea putin, dar care m-au fermecat pur si simplu ! Happy Seollal !

    RăspundețiȘtergere
  2. Expresia amuzant de pronuntat ce inseamna in limba romana?

    RăspundețiȘtergere
  3. E amuzant sa pronunti? :D Care e problema? Conjunctivul poate fi inlocuit de supin fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pentru acest articol interesant

    RăspundețiȘtergere

Comentarii