Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

17 februarie 2014

Kalchi jorim - Peste-spada cu sos iute


Coreenii sunt mari iubitori de peste, fructe de mare si de cam tot ce le ofera oceanul. Ar fi fost ciudat sa nu fie asa, ca doar traiesc intr-o peninsula. Avantajul acestei forme geografice este si faptul ca vietatile oceanului nu sunt foarte scumpe. Este o adevarata priveliste sa mergi intr-un port, pe faleza si sa vezi tarabele insirate cu tot felul de soiuri de pesti, crabi, scoici etc. Imi amintesc de o excursie intr-un astfel de port, cand am mancat pentru prima data un fel de sushi (hwe). Erau niste fasii dintr-un peste (nu stiu exact ce peste) care inca miscau in farfurie. Nu a fost rau la gust, dar m-a cam durut stomacul dupa J.

Saptamana trecuta am avut pofta de peste. Si cum aveam in congelator niste peste spada, am zis sa il si incercam. Mi-am scos la bataie reteta de sos coreean pentru peste si iata ce a iesit.

Timp de pregatire: 30 min
Dificultate: mediu
Ingrediente (pentru 2 persoane)
- 4 bucati de peste spada (puteti incerca sosul si cu alte feluri de peste)
- 1 cartof mare taiat cubulete
- praz tocat marunt
- jumatate de ardei iute taiat feliute



Sos:
- 1 cana de apa
- 2 lg fulgi de chilli
- 1 lg miere
- 4 lg sos de soia
- 1 lg suc de ceapa (puteti toca ceapa la robot)
- 1 lg usturoi pisat
- 1/2 lg ghimbir pisat
- 1 lg ulei de susan
- piper
- o lg pasta de ardei iute (pentru cei carora le place iuteala)

Se pune ulei in tigaie, se calesc putin cartofii, dupa care se toarna sosul peste ei. 


Cand sunt aproape fierti se adauga pestele si ardeiul iute.  Se acopera tigaia pentru a se patrunde mai bine pestele.


La sfarsit se adauga prazul si, daca doriti, lingura cu pasta de boia, caz in care trebuie sa amestecati cu grija (sa nu se destrame pestele) pentru omogenizare. Se serveste si cu orez alaturi (atenueaza iuteala ;))



Pofta buna!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii