Prima noastra
oprire de pe traseul nesfarsit al culturii coreene ne aduce in atentie o
sarbatoare care se apropie cu pasi repezi. Este
vorba despre Anul Nou Lunar pe care unii dintre noi il cunosc sub denumirea de
Anul Nou Chinezesc sau Festivalul de Primavara. In ciuda denumirii, Seollal se sarbatoreste in mai multe tari asiatice, printre care:
China, Coreea, Vietnam, Laos si Singapore.
Aceasta
sarbatoare este considerata a fi cea mai importanta dintre toate festivalurile
sezoniere traditionale, dar este si o ocazie perfecta pentru ca familiile sa se
reuneasca si sa se tina la curent cu aspectele din viata fiecarui membru.
Coreenii au un mare respect fata de aceste reuniuni de familie de Seollal
deoarece este o perioada de timp dedicata intoarcerii la origini, la radacinile
familiei, si cinstirii stramosilor. Din acest motiv, oriunde ar fi acestia
plecati in lume, de Seollal, este responsabilitatea fiecarui coreean sa-si
viziteze parintii, bunicii si chiar socrii. Din cauza acestor migratii masive
catre casa parinteasca, nu este recomandata o vizita in Coreea in aceasta
perioada pentru simplul fapt ca este foarte aglomerat, iar biletele pentru
mijloacele de transport in comun sunt rezervate pentru toate cele 3 zile ale
Seollal.
Un aspect foarte
important al acestei sarbatori este data la care pica pentru ca nu este o
sarbatoare cu data fixa, iar coreenii au nevoie sa stie ce zile din saptamana
sunt libere. Spre exemplu, anul acesta Seollal pica pe 28 ianuarie, intr-o
sambata, ceea ce inseamna ca acestia vor avea un weekend de 3 zile.
Un alt aspect
important il reprezinta pregatirile care necesita sume exorbitante prin
multiplele cheltuieli: de calatorie, pentru cadouri, pentru mancare (numai aprovizionarea cu alimente poate
ajunge la 300.000 won, aprox. 1000 lei), iar in aceasta perioada preturile
alimentelor (in special fructele) explodeaza, caci ce comerciant nu ar profita
de o asemenea ocazie? Cu toate acestea, nu toate familiile isi permit sa
cheltuiasca atat de mult, asa ca se orienteaza astfel incat sa restranga lista
cumparaturilor, dar in acelasi timp, sa asigure necesarul de mancare pentru
Seollal.
Cadourile de
Seollal pot varia, insa de departe cele mai apreciate sunt carnea de vita (mai ales vita 한우 ‘hanwoo’, considerata o carne de vita premium),
pestele (조기 ‘jogi’ si 굴비 ‘goolbi’) si
fructele (in special mere si pere coreene).
Haideti acum sa
exploram putin si traditiile care definesc Anul Nou Lunar in
Coreea. Originile acestei sarbatori ne duc undeva in secolul VII e.n. si multe dintre lucrurile pe care le stim astazi despre Seollal le aflam din scrieri din timpul dinastiei Joseon (1392–1897).
In dimineata primei zile,
coreenii isi arata respectul fata de stramosi prin ritualul 차례 (charye) in cadrul caruia familia aranjeaza
toata mancarea ce urmeaza a fi mancata de membri familiei dupa ceremonie. Pe
masa se vor regasi mancarurile specifice acestei sarbatori (pe care le vom
aborda putin mai tarziu), dar si alimente specifice zonei in care locuieste
respectiva familie. Spre exemplu, daca familia este din Busan, pe masa se vor
regasi mai multe preparate din peste. Felul in care se desfasoara ritualul si
felul in care sunt asezate felurile de mancare pe masa reprezinta insa o
caracteristica distincta a fiecarei familii in functie de cum decide capul
familiei.
In timpul
ritualului, se fac plecaciuni adanci numite세배(sebae)
care sunt efectuate in cinstea stramosilor, dar si ca forma de respect pentru
cei mai in varsta membri ai familiei, iar copiii le spun acestora 새해 복 많이 받으세요 (saehae
bok mani badeuseyo), urarea traditionala care mot a mot se traduce sa primiti multe binecuvantari in Noul An.
In general, charye presupune respectarea
stramosilor si tratarea spiritelor acestora cu 떡국 (ddeokkuk)* si
vin de orez ca si cum stramosii ar participa fizic la masa ceremoniala. Dupa
charye, hartiile cu numele stramosilor sunt arse, iar familia se intoarce la
masa pentru a manca toate felurile delicioase pregatite cu o zi inainte. Charye
nu este numai un ritual de manifestare a respectului fata de stramosi, dar si o
ocazie ca familia sa se roage pentru bunastarea tuturor membrilor ei.
Mancarea de Seollal
*떡국 (ddeokguk) – Cel mai
reprezentativ fel de mancare pentru Seollal. Se spune ca de fiecare data cand
cineva mananca un bol de ddeokguk, acea persoana adauga, pe langa sanatate si
viata lunga, un an la varsta ei, asa ca toata lumea trebuie sa tina socoteala
bolurilor ;) Tot din acest motiv, copiilor le place sa-i intrebe pe adulti cate
boluri au mancat de Seollal pentru a se amuza in incercarea de a ghici cati ani
are o persoana.
Manduguk este
similar cu ddeokguk, dar are galuste
(mandu) in loc de batonasele/cubuletele de “ddeok”.
Jeon (un fel
de clatite) – se pot manca in mai multe variante (buchujeon cu usturoi, kimchi jeon, saengseon jeon cu
peste) si sunt potrivite pentru orice masa.
Galbij jim este un fel de mancare
popular cu carne care se prepara la ocazii speciale. Este alcatuit din costite
de vita marinate intr-un sos dulce si sarat cu cartofi si morcovi.
Japchae
– Fel de mancare arhicunoscut care este indragit pentru faptul ca este
sanatos si bun pentru digestie. Se poate consuma ca un aperitiv usor sau ca
garnitura la ocazii speciale.
~Sper ca scurta
noastra incursiune in traditia sarbatoririi Anului Nou Seollal sa va fi facut
placere, sa va fi starnit apetitul pentru si mai multe aspecte interesante ale
culturii coreene si sa va fi facut sa va doriti sa ramaneti alaturi de noi in
aceasta calatorie.
Si daca tot se apropie Anul Nou Lunar, mi-am spus ca ar fi cazul ca fanii culturii coreene din Bucuresti sa aiba ocazia sa sarbatoreasca si ei. De aceea am pus la cale un "k-revelion" chiar pe 28 ianuarie, in centrul Bucurestiului, mai precis la Kafeterya Cafe. Vom juca jocuri coreene, vom dansa, vom face poze in hanbok. Cu alte cuvinte, distractie in toata regula. Aveti mai jos link-ul evenimentului:
Pentru a participa va invit sa va inscrieti cu sms la 0744 65 74 73 sau la mail produsecoreene@gmail.com (cu numele vostru si, daca e cazul al prietenilor cu care veniti). PARTYYY! :D
Monica^^
새해 복 많이 받으세요! ^_^
Infinite multumiri pentru aceasta postare.
RăspundețiȘtergereSi infinite multumiri pentru feedback-uri si pentru faptul ca ne sunteti alaturi ^_^
Ștergeremultumesc pt lectura placuta si interesanta cu aceste frumoase traditii
RăspundețiȘtergereVa multumim pentru sustinere :)
Ștergere