Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

20 februarie 2014

Superstitii in Coreea


Oricat de avansat ar fi un popor din punct de vedere economic, el va avea intotdeauna si propria zestre de superstitii care califica comportamentul oamenilor a fi cel putin ciudat pentru outsideri. Coreenii nu duc nici ei lipsa de astfel de reguli nescrise. 

1. Ventilatorul mortal. Coreea este o tara cu o clima umeda si calda. Vara atmosfera poate deveni sufocanta,  fapt care face ca aerul conditionat sau ventilatorul sa fie indispensabile. Una dintre cele mai cunoscute superstitii este ca daca dormi intr-un spatiu inchis cu ventilatorul pornit, risti sa mori in somn. Aceasta superstitie a dus chiar la crearea unor ventilatoare cu timer, care sa se opreasca singure. Nu stiu exact de unde a pornit aceasta superstitie, dar cert este ca am dormit in Coreea cu ventilatorul pornit luni de zile si inca sunt intreaga :).

2. Cerneala rosie. Aceasta este folosita pentru a scrie numele celor morti, crezandu-se ca astfel se alunga spiritele rele. De aceea, ea nu trebuie folosita atunci cand scrii numele cuiva viu.

3. Numarul 4. Este echivalentul cifrei 13 din cultura occidentala. Numai ca aceasta superstitie se manifesta mult mai pregnant in cultura coreeana, deoarece exista cladiri care fie sunt doar cu 3 etaje, fie nu au marcat etajul 4 sau daca este marcat, se foloseste litera F in loc de cifra 4.  

4. Pantofi in dar. Nu daruiti pantofi in dar unei persoane dragi, deoarece riscati sa va paraseasca :). Oare ce sa inteleg din faptul ca am primit cadou de la cumnata mea o pereche de sandale superbe?:))

5. Aripioare de pui. Nu dati iubitului sa manance aripioare de pui sau de orice alta zburatoare. Motivul? Ati ghicit...isi va lua zborul :)).

6. Fluieratul noaptea. Nu este bine sa fluieri noaptea, deoarece astfel vei atrage fantomele si spiritele rele.

7. Supa de alge inainte de examene. Nu mancati supa de alge inainte de examene, ca sa nu va alunece mintea. In schimb, este recomandat sa mancati mancaruri lipicioase si tari gen yut (o bomboana traditionala coreeana).

8. Cotofana norocoasa. Cotofana este o pasare iubita de coreeni, deoarece se crede ca este aducatoare de vesti bune, in special daca o zaresti dimineata. Pe de alta parte, ciorile sunt aducatoare de ghinion. Deci trebuie sa fiu fericita ca pe campul din fata casei noastre sunt o gramada de cotofene :)).

9. Ploaie in ziua nuntii. Daca ploua in ziua nuntii, se considera ca acea casnicie va fi binecuvantata din belsug. La nunta noastra a turnat cu galeata toata ziua...ce pot sa spun dupa aproape 8 ani de casnicie este ca aceasta superstitie s-a adeverit din plin ;)

10. Nu pasi peste copil. Aceasta superstitie exista si la noi si are aceeasi semnificatie. Motivul acestei actiuni este a nu impiedica copilul sa creasca inalt. Pe de alta parte, se considera ca tunsoarea scurta ajuta la cresterea in inaltime :)



4 comentarii :

  1. Anonim23:34

    sunteti casatorita cu un coreean?

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant! si la noi exista superstitia cu ploaia in ziua nuntii! ce interesant ca in doua tarii atat de departate una de alta, oamenii cred in aceleasi superstitii!

    RăspundețiȘtergere

Comentarii