Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

04 februarie 2014

Inca 5 curiozitati gastronomice din Coreea :)


1. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, spune un binecunoscut sfat al nutritionistilor. Coreenii nu se joaca cand vine vorba despre micul dejun. Orez, supa, side-dishuri, toate sunt prezente, facand sa nu existe mare diferenta intre aceasta masa si celelalte mese ale zilei. Nu mi-a fost deloc usor sa ma adaptez la stilul asta de a manca dis de dimineata, dar nu am avut incotro:)). Asa ca acum, cand mergem in vizita la socri, am grija sa slabesc 1-2kg inainte sa plec din tara pentru ca stiu cu siguranta ca le voi pune rapid la loc, odata ajunsa acolo:)).

2. Minim 3 side-dish-uri pe masa. Coreenilor le place ca masa sa arate bogata si intotdeauna, pe langa felurile principale, pe masa exista si side-dish-uri. Ele au devenit chiar un semn al statutului social, al relatiilor dintre oameni. Astfel, cand iei masa cu seful, trebuie sa servesti cel putin 5 side-dish-uri, iar cand iei masa cu viitorii socri, cel putin sapte. La masa familiilor regale, erau minim 12 side-dish-uri. La orice restaurant se ofera 3-4 tipuri de side dish din partea casei:).

3. Apa gratis. Da, mergi la restaurant si apa este din partea casei. Venind dintr-o tara unde absolut totul se plateste si unde tu esti cel care multumesti vanzatorului pentru produsele cumparate (cel putin asa era in 2006 cand am plecat eu din tara), a fost destul de socant pentru mine :)).

4. Pazea! Trece scuterul! Coreenii au ridicat livrarea la domiciliu la un alt nivel, spre stresul pietonilor as spune. Ti se face foame la miezul noptii? Nici o problema. Comanzi mancare si iti vine in 10-15 minute. Si ca totul sa devina si mai comod, dupa ce termini masa, lasi caserolele la usa si ele sunt ridicate de angajatul restaurantului, fara sa te mai deranjeze. Livrarile sunt facute de obicei cu ajutorul scuterelor care au obiceiul de a circula peste tot! Pe strada, pe trotuar, nu conteaza atata vreme cat livrarea se face la timp. Si daca nu esti atent, risti sa dea peste tine. Este destul de stresant sa mergi pe trotuar si sa intorci capul de fiecare data cand se aude un huruit de motor, ca sa te poti feri din calea lui. Si cand cobori din autobuz, trebuie mai intai sa scoti capul pe usa si sa te uiti in dreapta sa vezi daca nu vine vreun scuter.

5. McDonalds sau 맥도날드:)
 Coreenii sunt foarte atasati de gustul mancarurilor lor. Decat sa accepte noi gusturi, mai degraba adapteaza acele gusturi la bucataria lor. De aceea, intr-o prima faza, McDonalds era sa dea faliment cand a intrat pe piata coreeana. Asa ca a introdus rapid in meniu burgeri cu bulgogi si alte produse care sa apropie produsele americane de bucataria coreeana. De asemenea, a intrat si pe segmentul livrarilor la domiciliu, pentru a face fata concurentei acerbe din partea restaurantelor locale.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii