In calendarul coreean sunt doua sarbatori care au o
importanta deosebita: Anul Nou Lunar (Seollal) care are loc undeva intre
sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie si Ziua Recoltei (Chuseok)
- ziua a 15-a a lunii a opta. Ritmul ametitor al vietii moderne nu a afectat
pastrarea in mare parte a traditiilor acestor sarbatori, spre deosebire de
altele care, in prezent, au ajuns sa se rezume doar la a servi anumite feluri
de mancare.
Si pentru ca zilele acestea se sarbatoreste trecerea in
Noul An Lunar, am tinut sa scriu si acest articol despre obiceiurile practicate la aceasta sarbatoare.
In Coreea, mergandu-se si pe calendarul solar si pe cel
lunar, Anul Nou este sarbatorit de doua ori. In timp ce 1 ianuarie ramane
sarbatoarea oficiala, majoritatea familiilor pleaca in provinice, in orasele
natale, pentru sarbatori cu parintii, bunicii Anul Nou Lunar. Cat am locuit in
Coreea, am avut ocazia sa vad personal diferenta dintre cele doua, prin faptul
ca de Revelionul Occidental, spre frustrarea romancei de mine:)), a fost
liniste in cartier, pe cand de Anul Nou Lunar, se simtea atmosfera de
sarbatoare peste tot. Dar mancarurile delcioase mancate de Anul Nou Lunar m-au
consolat pentru faptul ca nu am putut sarbatori Revelionul in stilul in care
eram obisnuita:)
De obicei, coreenii, in special copiii, incep ziua de Anul
Nou imbracati in costume traditionale, numite hanbok. Trecerea in Noul An
inseamnand reunirea cu familia, dar si cu stramosii, cel mai ceremonial ritual
este seh bae (o plecaciune adanca, pana la pamant), facuta de copii si tineri
in fata parintilor. Copiii primesc bani si sfaturi intelepte pentru Noul An si
toata lumea se felicita reciproc. De asemenea, plecaciunea aceasta se face si
fata de spiritele stramosilor carora li se mai ofera mancare si bautura.
Apoi toata lumea se aseaza la masa. Obiceiurile culinare de
Anul Nou pot varia de la o regiune la alta, dar felul de mancare prezent pe
orice masa coreeana este tteokguk (supa de vita cu chipsuri de orez).
Chipsurile de orez din supa simbolizeaza un inceput nou. Alte feluri de mancare
traditionale, prezente de Anul Nou sunt mandu (galusti umplute), bindaetteok
(un fel de prajituri cu soia), chapjae (paste de cartofi dulci cu legume/carne),
iar ca bauturi coreenii servesc punch de orez (sikhye) sau ceai de scortisoara
(sujeonggwa)
Dupa masa, in familie au loc diferite jocuri traditionale,
printre care si inaltarea unui zmeu. Cu acest zmeu care se inalta sunt alungate
tot ghinionul si toate bolile din anul precedent. Dar in ziua de azi, aceste
jocuri traditionale pierd teren in fata diferitelor jocuri video, sesiunilor de
karaoke sau pur si simplu in fata conversatiilor relaxate cu familia.
Sehaebok mani badeuseyo! :) (Sa primiti multe binecuvantari in Noul An)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu
Comentarii