Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

20 ianuarie 2014

Calamar cu legume - Ojingeo bogeum

Unul dintre lucrurile care imi plac la gastronomia coreeana este timpul scurt pe care il petrec in bucatarie :). Desigur, exista si feluri de mancare elaborate, care necesita foarte mult timp, dar aceasta bucatarie ofera si nenumarate variante de mancare care sunt gata in aproximativ 30-40 de minute.

Calamarul cu legume si sos iute a fost primul fel de mancare coreeana pe care am invatat sa il fac.
Timpul de pregatire este de 20-30 minute.
Ingrediente:
- 1 calamar de marime medie/inele de calamar - 15-20 de bucati
- jumatate de dovlecel
- 1 morcov
- 1 ceapa mare
-  ciuperci - recomand pleurotus, deoarece sunt mai "carnoase":)
Pentru sos:
- 2 linguri pasta de ardei iute (kochujang). Sosul il gasiti in magazinele online de ingrediente coreene.
- 1 lingura sirop de porumb (daca nu aveti, puteti folosi sirop de agave) - adaugati 2 linguri daca aveti o problema cu iuteala:)
- 1/2 lingura zahar
- 1 lingura ulei de susan
- 4 catei de usuroi
- 1 cm de radacina de ghimbir
- 3 linguri sos de soia
- seminte de susan (optional)

Se curata si se taie calamarul. Ca pont, pentru a sti daca este proaspat, dupa ce il desfaceti si il curatati, trebuie sa fie cat mai alb in interior. Se taie fasii. Atentie la tentacule, trebuie spalate foarte bine, deoarece este multa mizerie in ventuze. Daca folositi inele de calamar, este mai simplu. Le decongelati, le spalati, le taiati pe din doua si sunt gata de preparare:).
Se taie legumele.

Pentru a pregati sosul, se amesteca toate ingredientele mentionate. Usturoiul se adauga pisat, si ghimbirul taiat marunt.
Se calesc toate legumele, impreuna cu calamarul.


Cand este aproape gata, se adauga si sosul. Se amesteca continuu pana se incorporeaza bine.
Se serveste cu o portie generoasa de orez sau, de ce nu, cu paste:)


Pofta buna!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii