Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

07 februarie 2017

무궁화 (Mugunghwa) – Floarea nemuritoare a Coreei

“O floare infloreste pentru propria ei bucurie”, spunea candva Oscar Wilde. Acest lucru nu inseamna totusi, ca aceasta nu poate aduce, chiar si intamplator, bucurie si un strop de inspiratie celor ce o privesc. 
In cazul Coreei, aceasta tara a adoptat o floare ca unul dintre simbolurile sale nationale. Astfel, in articolul de astazi am cercetat mai multe despre aceasta floare, numita in coreeana mugunghwa si am incercat sa descoperim cum s-a creat o legatura atat de puternica cu poporul coreean.




Din punct de vedere stiintific nu sunt multe de spus. Astfel:
         -in latina, poarta denumirea de Hibiscus Syriacus;
         -sunt intalnite majoritar in China, Nordul Indiei, Japonia si Coreea;
         -infloresc devreme in luna iulie si tin pana tarziu in luna octombrie;
         -sunt impartite in trei categorii, fiecare cu denumirea proprie: Dansim (flori cu mijlocul de culoare rosie); Baedal (flori de un alb pur) si Asadal (flori cu puncte roz pe varfurile petalelor).
      Mugunghwa si-au castigat renumele de flori care simbolizeaza natiunea si cultura coreeana prin caracteristicile lor biologice si felul in care aceasta se apara de insectele daunatoare. Practic, aparenta ei fragilitate si puterea ascunsa de care da dovada in lunga sa viata fac din aceasta floare un adevarat simbol al natiunii coreene.
      Pentru a putea descoperi mai multe asemanari intre Mugunghwa si Coreea de Sud, ne vom avanta intr-o scurta analiza etimologica a denumirii sale. “Mugunghwa” este un termen care combina doua cuvinte, 무궁 (mugung) care desemneaza ceva “nemuritor” sau “etern” (exact imaginea grandioasa pe care istoria Coreei o propaga asupra natiunii sale – trecute, prezente si viitoare) si (hwa) care inseamna, simplu, “floare”. Asa deci, Mugunghwa este “floarea nemuritoare” a Coreei J

      Din punct de vedere istoric putem retine urmatoarele aspecte:
            -este regasita in scrieri datand din perioada regatului Silla (57 I.e.n – 935 e.n);
            -iubirea coreenilor pentru aceasta floare este neschimbata de aprox. 1400 de ani;
            -Regatul Silla isi luase denumirea de Geunhwa-hyang, adica “Natiunea Florii Mugung”. Denumirea apare si in scrierile din Dinastia Goryeo (918 – 1392 e.n), mai exact, in timpul regelui Yejong;
            -opera chineza山海經 (Shanhaijing) descrie Coreea ca fiind “o tara a virtutii care are Mugunghwa, ce infloreste dimineata si se usuca noaptea”;
            -in referinte din Dinastia Joseon, aceasta floare este descrisa intr-o enciclopedie medicala drept o planta din care se poate face ceai pentru a trata problemele tractului digestiv, dar si insomnia.


      Mugunghwa apare foarte des pe embleme ale institutiilor, ca sistem de evaluare a restaurantelor si chiar mentionata in imnul national, 애국가 ("Aegukga"). Cele 5 petale reprezinta cele 5 tipuri traditionale de datorie, 5 tipuri de unitate si multe altele dintre care mai amintim cele 5 tipuri de pace si fericire. Cand floarea se usuca, toate petalele se strang, acest lucru aratand legatura si echilibrul perfect dintre aceste virtuti.
      Asa cum am mai mentionat, coreenii gasesc in ea o sursa de incredere si inspiratie datorita abilitatii ei de a supravietui factorilor daunatori, precum insectele si poluarea. Acest aspect aminteste de anii de razboi si ocupatie din Coreea si felul in care cultura acesteia a iesit la lumina, asemenea unei Mugunghwa in primele raze de soare ale diminetii. Astfel, aceasta nu mai este doar o floare frumoasa si firava, ci si un simbol al perseverentei si al loialitatii fata de natiune, un simbol al unitatii intre oameni.

       In timpul ocupatiei japoneze (1910 – 1945), Mugunghwa a avut de suferit asemenea natiunii coreene, caci un numar impresionant de arbusti Mugung au fost taiati si arsi. Din acest motiv, multi sustinatori ai revolutiei si ai independentei din toata lumea au vazut in Mugunghwa posibilitatea renasterii, a regenerarii dupa pieire, a preschimbarii ranilor si cicatricilor intr-o frumusete eterna. Ura japonezilor pentru Mugunghwa s-a transmis si generatiilor urmatoare care au cunoscut-o ca pe o floare cu un ochi sangeriu care poate provoca boli la ochi si arsuri pe piele daca cineva o atinge.
      Cu toate acestea, indiferent de greutatile prin care a trecut Mugunghwa (asemenea natiunii pe care o reprezinta) aceasta a avut puterea data de natura de a renaste din propria cenusa, de a se regenera, iar acest spirit al independentei si al comuniunii cu natura a influentat cultura si natiunea coreeana pe care noi le apreciem si le iubim in prezent.
      Se spune ca o floare nationala poate reflecta valorile unei natiuni. Nimic nu poate parea mai adevarat in acest moment J
     
      ~Am ajuns, asadar, la capatul aleii noastre pavate cu Mugunghwa, un alt final de poveste mereu urmat de un alt inceput. Cu promisiunea ca veti cerceta si urmatoarele povesti cu inima deschisa si cu multa curiozitate, va doresc putere si perseverenta, asemenea acestei flori miraculoase~
Livia


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii