Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

27 februarie 2017

인삼 (Insam) – Ginsengul coreean

                         
      Dupa cateva treceri in revista a unor elemente ce tin de cultura si traditiile coreene, incepem si seria ingredientelor prezente in bucataria coreeana, carora le vom descoperi si analiza beneficiile impreuna. Acest aspect informativ este unul important deoarece fiecare dintre noi trebuie sa ia in considerare caracteristicile lucrurilor pe care le mancam ^_^



     Ginsengul face parte din familia Araliaceae si este des intalnit in America de Nord si in Estul Asiei (Nord-Estul Chinei, Coreea, Bhutan si Estul Siberiei), acesta preferand climate ceva mai reci. In alte timpuri, poate, toate aceste nume ar fi desemnat taramuri mult prea indepartate, dar globalizarea face ca astfel de plante exotice sa fie accesibile si in alte colturi ale lumii.


     Importanta acestei radacini a marcat evolutia medicinei traditionale chinezesti deoarece era considerata un dar al naturii menit sa vindece orice boala. Aceasta ar putea fi o cauza a faptului ca, in secolul XVI, controlul plantatiilor de ginseng devenise o problema in China si Coreea. Pana secolul trecut, a fost inregistrata o crestere semnificativa a cererii de ginseng, iar progresul tehnic si tehnologic a ajutat la promovarea acestei radacini si a beneficiilor sale, astfel incat, in prezent, de comertul international cu ginseng se ocupa, nu numai China si Coreea, ci si Statele Unite si Canada.
     Ca si prezentare, cel mai des radacina de Ginseng este disponibila intr-o forma deshidratata, ca bucata intreaga sau taiata felii. Din Panax Ginseng (planta comuna de Ginseng) se mai pot folosi si frunzele, dar ele nu sunt atat de laudate in privinta beneficiilor pe care le aduc.
     In Coreea (caci acest aspect ne intereseaza), ginseng-ul este consumat ca ceai,인삼차 (insamcha), sau lichior, 인삼주 (insamju). Gasiti ceai de ginseng coreean AICI. Este un ceai instant la pliculete si este delicios.


De asemenea, radacina de ginseng se foloseste si ca ingredient in diverse mancaruri, dintre care, cea mai reprezentativa este poate 삼계탕 (Samgyetang) – supa de pui cu ginseng. La noi nu se gaseste ginsengul prin supermaketuri, asa ca este dificil sa o preparam, insa, daca aveti ocazia sa mergeti in Coreea, v-o recomandam cu incredere.

     Beneficiile acestei plante au fost descoperite si redescoperite de-a lungul istoriei, astfel ca, astazi, ne putem bucura de o veritabila colectie de beneficii pe care le atribuim ginseng-ului. O serie de studii recente au aratat ca ginseng-ul poate ajuta la cresterea si regenerarea parului, revigorarea organismului, dar este folosit si ca afrodisiac. Maximul de eficacitate al plantei este atins daca radacina este veche de sase ani. Cu alte cuvinte, cu cat este mai veche, cu atat mai vizibile sunt efectele si cu atat mai intensa ii este aroma, dar vechimea dicteaza si pretul acestei plante. Fiind considerat un adaptogen, ginseng-ul ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, daca este consumat in cantitati mici. Daca este luat zilnic, acesta poate revigora organismul pentru o lunga perioada de timp si reactioneaza destul de bine in privinta virozelor.

     Oricat de laudat este pentru beneficiile sale, un consum exagerat de ginseng nu este recomandat deoarece acesta poate duce la senzatie de greata, diaree, dureri de cap, insomnie si, ocazional, dureri in piept. Dar aceste efecte secundare apar doar in cazul in care mancati ginseng in cantitati industriale, ceea ce nu va impiedica sa faceti regulat mancaruri delicioase cu foarte putin ginseng, suficient cat sa-i simtiti aroma J
     Printre alte beneficii ale ginseng-ului se regasesc:
- scaderea colesterolului;
- energizarea organismului;
- tratarea diabetului;
- tratarea depresiei;
- intarirea memoriei si a concentrarii;
- ajuta la prevenirea cancerului si artritei;
- inlaturarea oboselii;
- ”relaxarea” sistemului respirator;
- tratarea astmului;
- cresterea fertilitatii;
- prevenirea senilitatii;
- tratarea insomniei;
- intensificarea  activitatii cardiace;
- intarirea sistemului imunitar;
- stimularea sistemului nervos.

     Este, intr-adevar, greu de crezut, in general, ca o planta poate face atat de multe pentru organism si pentru psihicul uman. Totusi, multe secole de studii si un numar atat de mare de oameni i-au laudat calitatile tamaduitoare. Bineinteles, niciun remediu naturist nu poate inlocui un doctor bun, dar ginsengul ajuta la mentinerea sanatatii si vigorii corpului uman. 
     
     ~Aici ne luam din nou ramas bun in aroma puternica si revigoranta de ginseng, pregatindu-ne sa luam cu asalt si alte ingrediente specifice bucatariei coreene. Toate aromele acestora ne vor insoti si mai departe in calatoria noastra culturala, in care ne sunteti alaturi.~


                   http://www.maangchi.com/recipe/samgyetang

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii