Dupa
cateva treceri in revista a unor elemente ce tin de cultura si traditiile
coreene, incepem si seria ingredientelor prezente in bucataria coreeana,
carora le vom descoperi si analiza beneficiile impreuna. Acest aspect
informativ este unul important deoarece fiecare dintre noi trebuie sa ia in
considerare caracteristicile lucrurilor pe care le mancam ^_^
Ginsengul face
parte din familia Araliaceae si este des intalnit in America de Nord si in
Estul Asiei (Nord-Estul Chinei, Coreea, Bhutan si Estul Siberiei), acesta
preferand climate ceva mai reci. In alte timpuri, poate, toate aceste nume ar
fi desemnat taramuri mult prea indepartate, dar globalizarea face ca astfel de
plante exotice sa fie accesibile si in alte colturi ale lumii.
Importanta
acestei radacini a marcat evolutia medicinei traditionale chinezesti deoarece
era considerata un dar al naturii menit sa vindece orice boala. Aceasta
ar putea fi o cauza a faptului ca, in secolul XVI, controlul plantatiilor de
ginseng devenise o problema in China si Coreea. Pana secolul trecut, a fost
inregistrata o crestere semnificativa a cererii de ginseng, iar progresul
tehnic si tehnologic a ajutat la promovarea acestei radacini si a beneficiilor
sale, astfel incat, in prezent, de comertul international cu ginseng se ocupa,
nu numai China si Coreea, ci si Statele Unite si Canada.
Ca si prezentare, cel mai des radacina de Ginseng este disponibila intr-o forma
deshidratata, ca bucata intreaga sau taiata felii. Din Panax
Ginseng (planta comuna de Ginseng) se mai pot folosi si frunzele, dar ele nu
sunt atat de laudate in privinta beneficiilor pe care le aduc.
In Coreea
(caci acest aspect ne intereseaza), ginseng-ul este consumat ca ceai,인삼차
(insamcha), sau lichior, 인삼주 (insamju). Gasiti ceai de ginseng coreean AICI. Este un ceai instant la pliculete si este delicios.
De asemenea, radacina de ginseng se foloseste si ca ingredient in diverse mancaruri, dintre care, cea mai reprezentativa este poate 삼계탕 (Samgyetang) – supa de pui cu ginseng. La noi nu se gaseste ginsengul prin supermaketuri, asa ca este dificil sa o preparam, insa, daca aveti ocazia sa mergeti in Coreea, v-o recomandam cu incredere.
Beneficiile
acestei plante au fost descoperite si redescoperite de-a lungul istoriei,
astfel ca, astazi, ne putem bucura de o veritabila colectie de beneficii pe
care le atribuim ginseng-ului. O serie de studii recente au aratat ca
ginseng-ul poate ajuta la cresterea si regenerarea parului, revigorarea
organismului, dar este folosit si ca afrodisiac. Maximul de eficacitate al
plantei este atins daca radacina este veche de sase ani. Cu alte cuvinte, cu
cat este mai veche, cu atat mai vizibile sunt efectele si cu atat mai intensa
ii este aroma, dar vechimea dicteaza si pretul acestei plante. Fiind considerat
un adaptogen, ginseng-ul ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, daca
este consumat in cantitati mici. Daca este luat zilnic, acesta poate revigora
organismul pentru o lunga perioada de timp si reactioneaza destul de bine in
privinta virozelor.
Oricat de
laudat este pentru beneficiile sale, un consum exagerat de ginseng nu este
recomandat deoarece acesta poate duce la senzatie de greata, diaree, dureri de cap,
insomnie si, ocazional, dureri in piept. Dar aceste efecte secundare apar doar
in cazul in care mancati ginseng in cantitati industriale, ceea ce nu va
impiedica sa faceti regulat mancaruri delicioase cu foarte putin ginseng,
suficient cat sa-i simtiti aroma J
Printre
alte beneficii ale ginseng-ului se regasesc:
- scaderea colesterolului;
- energizarea organismului;
- tratarea diabetului;
- tratarea depresiei;
- intarirea memoriei si a concentrarii;
- ajuta la prevenirea cancerului si artritei;
- inlaturarea oboselii;
- ”relaxarea” sistemului respirator;
- tratarea astmului;
- cresterea fertilitatii;
- prevenirea senilitatii;
- tratarea insomniei;
- intensificarea activitatii cardiace;
- intarirea sistemului imunitar;
- stimularea sistemului nervos.
Este,
intr-adevar, greu de crezut, in general, ca o planta poate face atat de multe
pentru organism si pentru psihicul uman. Totusi, multe secole de studii si un
numar atat de mare de oameni i-au laudat calitatile tamaduitoare. Bineinteles,
niciun remediu naturist nu poate inlocui un doctor bun, dar ginsengul ajuta la
mentinerea sanatatii si vigorii corpului uman.
~Aici ne
luam din nou ramas bun in aroma puternica si revigoranta de ginseng,
pregatindu-ne sa luam cu asalt si alte ingrediente specifice bucatariei coreene.
Toate aromele acestora ne vor insoti si mai departe in calatoria noastra
culturala, in care ne sunteti alaturi.~
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu
Comentarii