Pagini

28 ianuarie 2014

Anul Nou Lunar si bucataria coreeana


In calendarul coreean sunt doua sarbatori care au o importanta deosebita: Anul Nou Lunar (Seollal) care are loc undeva intre sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie si Ziua Recoltei (Chuseok) - ziua a 15-a a lunii a opta. Ritmul ametitor al vietii moderne nu a afectat pastrarea in mare parte a traditiilor acestor sarbatori, spre deosebire de altele care, in prezent, au ajuns sa se rezume doar la a servi anumite feluri de mancare.

Si pentru ca zilele acestea se sarbatoreste trecerea in Noul An Lunar, am tinut sa scriu si acest articol despre obiceiurile practicate la aceasta sarbatoare.

In Coreea, mergandu-se si pe calendarul solar si pe cel lunar, Anul Nou este sarbatorit de doua ori. In timp ce 1 ianuarie ramane sarbatoarea oficiala, majoritatea familiilor pleaca in provinice, in orasele natale, pentru sarbatori cu parintii, bunicii Anul Nou Lunar. Cat am locuit in Coreea, am avut ocazia sa vad personal diferenta dintre cele doua, prin faptul ca de Revelionul Occidental, spre frustrarea romancei de mine:)), a fost liniste in cartier, pe cand de Anul Nou Lunar, se simtea atmosfera de sarbatoare peste tot. Dar mancarurile delcioase mancate de Anul Nou Lunar m-au consolat pentru faptul ca nu am putut sarbatori Revelionul in stilul in care eram obisnuita:)

De obicei, coreenii, in special copiii, incep ziua de Anul Nou imbracati in costume traditionale, numite hanbok. Trecerea in Noul An inseamnand reunirea cu familia, dar si cu stramosii, cel mai ceremonial ritual este seh bae (o plecaciune adanca, pana la pamant), facuta de copii si tineri in fata parintilor. Copiii primesc bani si sfaturi intelepte pentru Noul An si toata lumea se felicita reciproc. De asemenea, plecaciunea aceasta se face si fata de spiritele stramosilor carora li se mai ofera mancare si bautura.

Apoi toata lumea se aseaza la masa. Obiceiurile culinare de Anul Nou pot varia de la o regiune la alta, dar felul de mancare prezent pe orice masa coreeana este tteokguk (supa de vita cu chipsuri de orez). Chipsurile de orez din supa simbolizeaza un inceput nou. Alte feluri de mancare traditionale, prezente de Anul Nou sunt mandu (galusti umplute), bindaetteok (un fel de prajituri cu soia), chapjae (paste de cartofi dulci cu legume/carne), iar ca bauturi coreenii servesc punch de orez (sikhye) sau ceai de scortisoara (sujeonggwa)


Dupa masa, in familie au loc diferite jocuri traditionale, printre care si inaltarea unui zmeu. Cu acest zmeu care se inalta sunt alungate tot ghinionul si toate bolile din anul precedent. Dar in ziua de azi, aceste jocuri traditionale pierd teren in fata diferitelor jocuri video, sesiunilor de karaoke sau pur si simplu in fata conversatiilor relaxate cu familia. 

Sehaebok mani badeuseyo! :) (Sa primiti multe binecuvantari in Noul An)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii